Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řeší váš šéf, že kouříte? Nenechte si to líbit, porušuje zákoník práce

Autor: ČTK, ula - 
25. dubna 2017
05:19

V sedmi z deseti tuzemských firem se smí kouřit, o případném zákazu uvažuje pětina podniků. Vyplývá to z online průzkumu jedné z personálních společností. Čeští zaměstnavatelé otázku kouření svých podřízených příliš neřeší, častěji to ale zajímá firmy se zahraničním managementem. Z pohledu práva by se však váš potencionální šéf neměl zajímat, zda holdujete nikotinu, či nikoliv. Co dělat, když se zeptá?

Z průzkumu vyplývá, že nejčastěji mohou zaměstnanci kouřit před budovou, uvedlo 68 procent firem. Uvnitř firemních objektů si může cigaretu zapálit 35,5 procenta lidí, speciální kuřárnu má desetina firem. Koncem května začne v Česku platit právní účinnost zákona, který zakazuje kouření v restauracích a dalších veřejných prostorech.

„Čeští zaměstnavatelé jsou poměrně liberální, až na výjimky při poptávání zaměstnanců otázku kouření nijak neřeší. Častěji to zajímá firmy se zahraničním managementem. Právně je však problematické ptát se uchazečů o práci, jestli kouří,“ uvedl obchodní ředitel personální společnosti Předvýběr.cz František Boudný.

Firmy příliš neřeší ani ekonomický dopad kouření. Čas, který zaměstnanci stráví kouřením, si musí napracovat jen v každé čtvrté společnosti. Necelá tři procenta personalistů se hlásí k tomu, že ve firmě mají program, jenž má pomáhat kuřákům, kteří by se zlozvykem rádi přestali. Dalších 11 procent o jeho zavedení uvažuje.

Otázka kouření je tabu

Zaměstnavatel by se měl před uzavřením pracovního poměru dožadovat u pracovníka pouze těch údajů, které souvisí s uzavřením pracovního poměru bezprostředně. Neměl by se tedy dožadovat údajů, které s výkonem práce na pracovišti nesouvisí.

„Určitě by se neměl dožadovat údajů souvisejících s rodinnou či osobní situací, zdravotním stavem (pokud to ovšem není nutné k výkonu povolání) a těhotenstvím, vírou či členstvím v politické nebo odborové organizaci, sexuální orientací apod. Zaměstnavatel by se neměl ani dožadovat faktu, zda je uchazeč o zaměstnání kuřák či nikoliv,“ upozornila Eva Jurčíková z portálu Vašenároky.cz.

Otázky by neměly být obecně použity v situaci, pokud bezprostředně nesouvisí s výkonem povolání. Pokud se tedy bude zaměstnanec ucházet o místo v nějaké církevní organizaci, otázka ohledně jeho vyznání by v tomto případě byla přípustná. „Obdobně by tomu mohlo být právě v souvislosti s kouřením, kdy by tato otázka zazněla v rámci pracovního pohovoru např. do společnosti usilující o snížení závislosti na nikotinu, prodávající k tomu potřebné suplementy apod.,“ uvedla Jurčíková.

A co budoucí rodina?

Podle právničky se zaměstnavatelé běžně ptají hlavně žen na rodinu a budoucí rodinu a také padají otázky na jejich osobní vztah. Pokud ovšem na tuto otázku odpovědět nechcete, můžete zaměstnavatele taktně upozornit, že se jedná o osobní otázku, a neodpovědět.

Co řekl prezident Miloš Zeman o zákazu kouření v restauracích?

Video  S prezidentem v Lánech – zákaz kouření v restauracích  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Výpověď kvůli kouření?

Obecně zákoník práce zakazuje kouření na pracovišti v situaci, kdy jsou kouření vystavováni nekuřáci. Vzhledem k tomu bude na většině pracovišť kouření zakázáno.

Pokud by vás ovšem někdo nepřijal do práce jen kvůli tomu, že kouříte, jednalo by se o zásah do osobnostního práva.

„V důsledku toho by se jednalo o porušení základních lidských práv a svobod, zaměstnavatel by tento argument jako důvod nepřijetí jistě neuvedl, neboť by mu to způsobilo jisté potíže. Poté by se jednalo o poměrně problémové prokázání faktu, že zaměstnavatel uchazeče nepřijal právě z tohoto důvodu,“ řekla Jurčíková.

„Výpověď ze strany zaměstnavatele může zaměstnavatel dát zaměstnanci pouze ze zákonem stanovených důvodů uvedených v § 52 zákoníku práce. Výpověď udělená z důvodů, jako je kouření či sexuální orientace, by se tak považovala za absolutně neplatnou. Zaměstnanec by měl postupovat podáním žaloby k soudu o rozhodnutí neplatnosti výpovědi v co nejkratším možném časovém intervalu,“ dodala expertka.

Mamba ( 25. dubna 2017 10:58 )

Do toho jestli někdo kouří nebo ne jim je velký h...o . Ani osobní otázky o těhotenství, stavu zadaný nezadaný,atd. Nejhorší je šéf nekuřák,ale nikoliv odpůrce kuřáků odjakživa,ale odnaučený kuřák Jednoho takového sem zažila.Vždycky sem si myslela že nemá rád kuřáky protože je aktivní nekuřák,ale když mi kolegové řekli že kdysi kouřil a jen kvuli němu skoro na každém rohu musel být popelník hned se mi rozsvítilo .Nejhorší bývá odnaučený kuřák. Otázky kouření,osobního stavu,či myšlenky na budoucí mateřství to sou osobní věci který potencionální zaměstnanec sdělovat rozhodně nemusí. Když bude sdílnější,stačí jen říct že nic rozhodně nebude omezovat jeho práci a cigáro si dá jen v době pauzy.Někomu to ovšem nestačí

kurna1 ( 25. dubna 2017 10:55 )

Kouříš, tak běž do p r d e l e a v práci nemáš co dělat

xxxx678 ( 25. dubna 2017 09:45 )

Hlavní je, nekouřit po x infarktech. Jo, to píšu tobě na tělo. Být tvojí manželkou, ty cigára ti schovám...a trp, ty zvíře. Jak si to můžeš vůbec dovolit, takhle dojit české zdravotnictví, chalupáři?

..krakonos500 ( 25. dubna 2017 08:38 )

Nesmí se ptát na zdravotní stav ... mohu být pilotem, když mám vypatlanej mozek jako carmin nebo jen levicovým politikem?

zlobit ( 25. dubna 2017 08:14 )

Že je s kuřákama problém, to se ví, ale - kouří si za své, ničí si zdraví, ale kdyby jich a alkoholiků nebylo, stát by "klekl", protože daně z toho jsou velké. Zažil jsem kuřáka, který za 8,5 hodin v práci prokouřil po částech hodinu a v tomhle případě mě kuřáci se....

Zobrazit celou diskusi