Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

U Babiše našla kontrola chyby za 100 miliard. Resort za tím vidí Kalouska

Autor: simao, ČTK - 
24. dubna 2017
09:00

Ministerstvo financí mělo v účetnictví za rok 2015, tedy pod vedením vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), nesprávnosti za více než 100 miliard korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ve výkaznictví státu podle něj existují systémová rizika a pro vykazování některých údajů nejsou stanovena jasná pravidla, což může ovlivnit podobu státního závěrečného účtu a účetní výkazy ČR. Podle ministerstva jde o pozůstatky „dřívějšího nevyhovujícího stavu“. Před Babišem dlouhodobě vedl resort nynější šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Největší objem nesprávně vykázaných údajů našel NKÚ v účetní závěrce. Jde například o chyby v tzv. podrozvahových účtech za více než 31 miliard korun nebo jiné nesprávnosti za více než 108 miliard korun v dalších částech přílohy poskytujících doplňující informace.

Místo 83 miliard vykázali 83 milionů?

Ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO) mělo například vykázat 83 miliard korun, ale podle NKÚ chybně vykázalo jen 83 milionů korun. V dalším případě zase vykázalo poskytnutou garanci za více než 19 miliard korun v účetní závěrce takovým způsobem, ze kterého není jasné, že stát takovou garanci poskytl.

Kontroloři zjistili, že ministerstvo nevytvořilo žádné účetní rezervy ani nesnížilo hodnotu některého majetku, což zkresluje údaje o stavu jeho majetku či faktických závazcích, a to až o desítky miliard korun.

„Jsou tam nějaké problémy v účetnictví. Je to samozřejmě špatně. Ale žádné dopady do rozpočtu nebudou a ani dodatečné náklady,“ zareagoval ministr financí Babiš.

Reforma účetnictví státu z roku 2010 přitom po ministerstvu požaduje, aby tyto kroky provádělo. „Pokud resort tyto nedostatky nenapraví, nesprávnosti ovlivní sestavení účetních výkazů za Českou republiku,“ uvedl NKÚ. „Toto doporučení akceptujeme a již jsme učinili příslušné nápravné kroky,“ zareagoval Babišův resort.

Ministerstvo se brání: Nejednalo se o nezaúčtování

Nedostatky tedy kontrola odhalila na systémové úrovni. Vykazování některých údajů o dluzích v závěrečných účtech kapitol státního rozpočtu nemá prý stanovena jasná pravidla. To může vést k různému ocenění a vykazování údajů o státním dluhu.

Ministerstvo by podle NKÚ mělo zajistit jasná pravidla pro vykazování aktiv a dluhů v závěrečných účtech kapitol státního rozpočtu i ve státním závěrečném účtu jako takovém. To umožní, aby byly vykazované údaje lépe srovnatelné i kontrolovatelné.

„K nesprávnému zatřídění dvou položek v celkové výši přibližně 31 miliard korun v rámci podrozvahových účtů vykazovaných v příloze účetní závěrky upozorňujeme, že se rozhodně nejednalo o faktické nezaúčtování či nevykázání těchto závazků, ale o jejich nepřesné zatřídění v rámci skupiny obdobných účtů. Celková vykázaná výše závazků tímto ovlivněna nikterak nebyla,“ uvedlo ministerstvo.

Různé způsoby vykazování účetních případů

Systémové nedostatky našli kontroloři i ve vedení účetnictví, konkrétně v případě údajů vykazovaných na podrozvahových účtech. „Jedná se zejména o nejasnou vypovídací hodnotu informací o podmíněných aktivech a pasivech z důvodu variantnosti přístupu k jejich oceňování,“ uvedl NKÚ.

Kontroloři míní, že pokud by ministerstvo k oceňování některých účetních případů vykazovaných na podrozvahových účtech přistupovalo jiným možným způsobem a své přístupy podle toho sjednotilo, lišily by se vykázané údaje oproti údajům v účetní závěrce za rok 2015 o více než 100 miliard korun.

„I v tomto případě NKÚ doporučuje, aby MF doplnilo a upřesnilo předpisy regulující účetnictví organizačních složek státu, aby se zamezilo neodůvodněnému používání různých přístupů ke stanovení ocenění podrozvahových skutečností a účtování o nich,“ dodal NKÚ.

Ministerstvo uvedlo, že od příštího roku by měla platit změna příslušných právních předpisů. „V této souvislosti je i zvažována úprava rozsahu položek vykazovaných v knize podrozvahových účtů v příloze v účetní závěrce včetně jejich obsahového vymezení,“ dodal resort.

VIDEO: Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz řešil na ministerstvu financí kauzu korunových dluhopisů, ke které se dnes vrátí vláda

marais ( 25. dubna 2017 10:58 )

Co to má na MF za úředníky, že dělají takové chyby? Hlavně že on sám furt někde lítá?

anna1234 ( 25. dubna 2017 09:32 )

.. to by znamenalo, že od doby kdy byl na ministerstvu Kalousek nebyla provedena žádná kontrola? Tedy několik let zpátky? Tomu snad nikdo ani nemůže věřit. Věta "za to může Kalousek" už začíná být ohraná. Jakmile někdo poukáže na chybu Babiše, začne kolem sebe Andrej kopat, ukazovat na druhé a tím od sebe odvádí pozornost!! To je jeho taktika, podle mně už příliš průhledná taktika. Nakonec se možná zase ukáže, že se nejaká chudera malá, která to dělala prvně, upsala

joudajoudovy ( 25. dubna 2017 08:09 )

a proc tedy kalousek nesel brucet za malery na ministerstvu obrany a financi? protoze vsude mel podrizene, kteri malery zpusobili.... kdyz merit, tak stejnym metrem. nakonec i volebni preference kalousek x babis hovori za vse bez si skocit pro vyplatu 5,-Kc/klik a nove propozice jak psat na netu.

ondra.dos ( 25. dubna 2017 00:19 )

Vypadá to, že i kdyby na ministerstvu financí došlo k explozi, tak za to může Kalousek. Výmluvy s účetní, tím a oním evidentně došly, takže se zase jede od začátku.

SimonH ( 24. dubna 2017 23:13 )

Je naprosto skandální, že Babiš všechno svádí na Kalouska. Když ho v televizi někdo konfrontuje s jeho neúspěchy, hned začne mluvit o Kalouskovi. V tomto případě je to úplně absurdní, protože NKÚ je nezávislý úřad, který rozhodně Kalousek neovládá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa