Když někdo z rodiny zemře, nechávají si ho jeho příbuzní doma. Směs formaldehydu a vody zaručí, že se tělo nebude přirozeně rozkládat ale mumifikuje. Při tomto procesu nevzniká žádný zápach, takže mrtví mohou zůstat s živými doma.

Torajané věří, že smrt není konec života ve formě zdi, přes kterou nelze projít, ale je to spíše závěs, který je třeba odhrnout. Své mrtvé si proto nechávají doma a čtyřikrát denně jim až do jejich pohřbu přinášejí jídlo, pití a mluví s nimi. Některé rodiny neopouští ani zvyk nenechávat mrtvé nikdy osamotě, aby se jejich duch nezlobil.

Každá rodina časem své mrtvé pohřbí, ale kdy je u Torajanů otázka peněz. Pohřby u nich připomínají ohromné oslavy, na které se každý těší. Sjíždějí se i ti nejvzdálenější členové rodiny ze všech koutů světa a dokud se nemůže rodina sejít celá a není dost peněz na vypravení velkolepého pohřbu, mrtvý zůstává s příbuznými doma.

Ani pohřbem ale pro příslušníky kmene styk s jejich mrtvými nekončí. Během speciálního svátku, jehož název se dá přeložit jako Očišťování mrtvých a koná se každé tři roky, jsou mrtvoly lidí z jejich rakví vyzvednuty a příbuznými jsou těla očištěna a oblečena do nových šatů. Pak je vezmou ven, projít se s nimi, aby strávili nějaký čas na slunci. V dnešní době je populární i focení u mrtvých příbuzných. Pak jsou těla uložena zpátky do hrobu, kde jsou jim jako obětiny dány cigarety, jídlo a pití, aby mrtvý do příštího svátku nestrádali. 

Na reportáž o mrtvole, kterou policie našla v lednici, se podívejte ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Mrtvola v lednici: Tělo se v bytě rozkládalo několik měsíců! tv JOJ

Fotogalerie
12 fotografií