Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pojede tam i český expremiér, říká Krúpa o švýcarském protestu u Bakaly

Autor: bk - 
23. dubna 2017
20:27

Finančníkovi a majiteli společnosti Arca Capital Pavolu Krúpovi už dlouho leží v žaludku miliardář Zdeňek Bakala. Český investor podle něj stojí za vytunelováním OKD. Krúpa proto chystá demonstraci přímo před Bakalovou vilou ve švýcarském Nyonu. Čeho chce protestem dosáhnout? Kolik se na demonstraci ukáže lidí? O tom všem se rozpovídal v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Krúpa si stojí za svým a tvrdí, že za vytunelováním těžební společnosti OKD je Bakalova práce. Demonstrace, plánovaná v termínu 27.–30. 6., je tak podle jeho slov pro všechny akcionáře, daňové poplatníky, nájemníky a horníky, kterým český podnikatel a investor zničil život. Krúpa už k povolení protestu požádal švýcarské úřady města Nyon. Nyní čeká na jejich odpověď a doufá, že bude pozitivní. Popsali jsme všechny průšvihy, které má v Česku za sebou. Na radnici tak už chápou, že tam nemají seriózního podnikatele, ale člověka, jenž má za sebou vytunelování OKD a zničení moravskoslezského regionu, řekl.

Fanoušci fotbalu, novináři i expremiér

Pokud bude demonstrace povolena, očekává, že účast bude vysoká. Volají mi i známí, že by se mnou jeli. Budu mít spíš problém, jestli tam pošleme demonstrativně jen pět autobusů, anebo všechny, co budou chtít, řekl miliardář původem ze Slovenska a dodal, že je ochoten do Švýcarska vypravit i celý vlak. Zájem údajně projevují novináři, známé osobnosti, a dokonce i fanoušci fotbalového Baníku Ostrava. Demonstrovat proti Bakalovi chce prý i jeden z bývalých českých premiérů, jehož jméno Krúpa říct nechtěl. Nestojí však o žádné politické zneužití ani o finanční pomoc. Peněz na organizaci má podle svých slov dost.

Pro Lidové noviny rovněž uvedl, s jakým cílem celou demonstraci plánuje. „Chceme Bakalovi znepříjemnit život v místě, kde se tváří jako seriózní podnikatel a investor,“ říká a dodává, že chce Švýcarsku ukázat, jak je to aktivitami českého investora doopravdy.

Podívejte se, jak šel čas s OKD:

Video    - David Budai, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Krúpova skupina Arca Capital se v otázce OKD angažuje už dlouhou dobu. Podnikatel již dříve nabídl, že krachující firmu koupí. Loni v prosinci skupina podala na Národní centrálu proti organizovanému zločinu podnět k obstavení veškerého Bakalova majetku.

dandova ( 25. dubna 2017 08:49 )

No, to ho nas.rete.

disk ( 24. dubna 2017 04:19 )

Chléb a hry - už to vypadalo, že téma někdo nechá ležet na zemi. Krúpovi bych teda komparz hrát nechtěl.

borjar ( 24. dubna 2017 02:38 )

Těžko ho zničíte , stojí za ním ČSSD , ODS i KDU-ČSL . Nevím síce proč , ale je to tak . Sponzoruje i Bartoškův festival .

meverickx ( 24. dubna 2017 00:29 )

Stačil by jeden zkušený Snajper ,.., Na co tolik autobusú ? To je zbytečný.,,.

cotonice ( 23. dubna 2017 23:26 )

Dobrý nápad - toho zlodějského hajzla je nutné zničit !! A ta jeho žena to je taky pěkná ku... Zaberte jim majetky ,které má v Čechách a polovinu Pařížské ulice - to vlastní ta jeho krá... Zloději zlodějský !!! Majetky bych zabrala i těm , kteří jim umožnili takto okrádat naše lidi a lezli jim do řitě !! Bylo by třeba zeptat se i našeho premiera - taky mu to umožnil ,jako ministr financí !

Zobrazit celou diskusi