Pokud nízké teploty vydrží, měl by být skiareál Klínovec v provozu ještě příští týden od pátku do pondělí 1. května, a to všechny čtyři dny od rána 08:30 do 16:00. „Nepamatuji se, že by byl areál v provozu tak dlouho,“ řekl ČTK Jaroslav Paur z Klínovce. Podle něj jsou Klínovec s Pradědem zřejmě poslední kopce v Česku, kde se lyžuje.

V neděli nasněžilo i v Praze. Pořádně to „namíchlo“ jednoho domácího mazlíčka, podívejte se:
Video
Video se připravuje ...

Počasí pod psa: Aprílový sníh rozladil i domácího mazlíčka. Josef Vaníček/Blesk/Hudební banka


V neděli do 14:30 prošlo turnikety hrubým odhadem do 800 lyžařů od dětí po seniory. „Teploty se pořád pohybují kolem nuly, v 14:30 bylo na vrcholu Klínovce minus dva. V noci na neděli mrzlo, o noc dříve ne,“ uvedl Paur.  

V provozu byla lanovka CineStar Express, upraveny jsou sjezdovky Dámská, Pařezovka a lyžařská cesta 2a. Na parkovišti na vrcholu Klínovce je možné parkovat zdarma. Lyžuje se za mimosezonní ceny. Dospělí zaplatí za den 390 korun, denní skipas pro děti je za 270 Kč.

Na Klínovci se v aktuální sezoně poprvé lyžovalo 19. listopadu, provoz zahájil jako první ze skiareálů v Karlovarském kraji. Vrchol Klínovce leží v nadmořské výšce 1244 metrů.

Jeseníky pod sněhem

I na Ovčárnu pod Praděd vyrazili lyžaři v hojném počtu. A běžkaři. Na svazích Ovčárny totiž po vydatném sněžení leží zhruba půl metru sněhu. „Lyžařů bylo na Ovčárně poměrně dost. Vlekaři návštěvnost odhadli na zhruba pět stovek lidí. Trousili se tady i běžkaři, “ řekl v neděli ČTK dispečer Horské služby Jeseníky.

Běžecké stopy byly protáhnuté z Ovčárny na Švýcárnu a Praděd i v okolí Paprsku. Na Ovčárně podle dispečera panovalo o víkendu příjemné aprílové počasí. „Svítilo slunce, pak zase občas sněžilo. Teplota se pohybovala kolem nuly,“ podotkl.

Zatímco návrat zimy prodloužil na Ovčárně zimní sezonu až do konce dubna, v ostatních střediscích husté sněžení situaci naopak zkomplikovalo. Sníh totiž překazil přípravy na letní sezonu. Například v Petříkově na Šumpersku musejí start sezony s tamní bobovou dráhou odložit.

Kvůli hustému sněžení vyhlásila Horská služba v Jeseníkách ve středu druhý stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Horští záchranáři nabádají turisty, aby se nevydávali na oblíbenou horskou stezku Bílá Opava lemující tamní vodopády.

V Krušných horách napadlo v týdnu 15 cm sněhu, silničáři museli zasáhnout: