Jedinečný soubor třinácti obrazů zachycuje sluhy a úředníky zdejší šlechty v 18. století. Umělec Václav Dvořák je namaloval v letech 1715 – 1716. Tehdy zámek patřil hraběnce Marii Gabriele Lažanské. „Byla to filantropka, která si vážila práce, kterou pro ni služebnictvo vykonávalo. Proto je nechala zvěčnit na obrazech. Je to obrovská rarita jak v Česku, tak v celé střední Evropě,“ řekla správkyně depozitáře Lenka Sedláčková (54).

Původně obrazy visely na stěnách po celém zámku. Letos je návštěvníci mohou poprvé vidět pohromadě. „Soustředili jsme je do tří pokojů, aby tahle výjimečnost lépe vynikla,“ vysvětlila průvodkyně Mirka Topinková (20).

Hraběnka Lažanská si nechala namalovat kuchaře, výběrčí daní, klíčnici, manětínského faráře či hajduky, kteří ji nosili v nosítkách. „Visí zde i hraběnčin osobní lékař Jeroným Tichý a zajímavý je také obraz výběrčích daní, kde malíř uvedl i seznam vsí, dvorů a mlýnů, které paní vlastnila,“ řekla Topinková.

Kromě obyčejných lidí jsou na obrazech i místní umělci a vzdělanci. Jako je manětínský farář Václav Alexius Pleschner, hudební skladatel a varhaník Mauritius Vogt, mnich cisterciáckého kláštera v Plasích, či skladatel Josef Antonín Plánický. „Ten je zde zachycený jako mladý hoch. V dospělosti byl vychovatelem hraběcích synů. Poté odešel do Bavorska a stal se členem kapely biskupa ve Freisingu,“ dodala Topinková s tím, že postavy na portrétech doplňují atributy spojené s profesí každé z nich.

Fotogalerie
14 fotografií