Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nahota i evakuace: Francie jako na trní čeká na nového prezidenta

Autor: ČTK, val - 
23. dubna 2017
16:39

Nedělní první kolo francouzských prezidentských voleb doprovází vypjaté momenty. Ve dvou městech byly evakuovány volební místnosti kvůli podezření z možného útoku, jinde musela policie zpacifikovat dvě polonahé aktivistky z hnutí Femen, které vyrazily protestovat v maskách Marine Le Penové. Francouzi si ale pochvalují hojnou volební účast, která činila k nedělnímu 17:00 SELČ 69,4 procenta. To je zhruba o procento méně než před pěti lety, oznámila volební komise. O volby mají velký zájem i Francouzi v ČR. Kolem páte hodiny stála před francouzským velvyslanectvím v Praze zhruba třicetimetrová fronta lidí.

Ze 47 milionů oprávněných voličů se jich k urnám k dnešním 17:00 SELČ dostavilo 69,4 procenta. V roce 2012 to bylo ve stejnou dobu 70,59 procenta a v roce 2007 dokonce 73,87 procenta. Naopak menší zájem byl o volby hlavy státu v roce 2002, kdy se k volebním urnám dostavilo 58,45 procenta oprávněných voličů.

Dlouho přitom nebylo přitom jasné, zda na odhodlání voličů jít k urnám má vliv čtvrteční teroristický útok v Paříži. Průzkumy varovaly, že by účast mohla být nižší. To se zatím potvrdilo jen částečně a někde se před volebními místnostmi dokonce tvořily fronty. Dá se očekávat, že nakonec odvolí, stejně jako minule, necelých 80 procent lidí.

První odhady výsledků hlasování se začnou zveřejňovat ve Francii po uzavření posledních volebních místností ve velkých městech ve 20:00 SELČ. Na většině území se uzavřou už v 19:00 SELČ. Belgická a švýcarská frankofonní média, která nejsou vázána francouzským zákazem zveřejňování odhadů před uzavřením volebních místností, mohou svoje čísla zveřejňovat dříve.

O rozruch se postarali aktivisté protestující proti nacionalistické kandidátce Marine Le Pen, která přijela volit do města Hénin-Beaumont na severu země. Před budovou s volební místností zastavila limuzína, z které podle svědků vyskákalo pět nebo šest lidí v maskách. Dvě z nich byly ženy s odhalenou horní polovinou těla a v gumových maskách Le Penové.

Přes prsa a břicha měly nápisy Team Marine a skandovaly: „Marine, Prezidentka!”. Další účastník měl masku Trumpa. Podle médií se jednalo o členky feministické skupiny Femen, jejíž členky jsou podobnými akcemi známé. Rozruch ale netrval dlouho, policie aktivistky okamžitě zpacifikovala. 

Nejmladší z kandidátů, proevropský centrista Emmanuel Macron, který byl v předvolebních průzkumech na prvním místě, nemá stabilní voličskou základnu a hodně se opírá o hlasy nejmladších voličů. Ti jsou tradičně nejméně spolehliví. Váhu mohou tyto hlasy mít i pro čtvrtého v preferencích, levicového radikála Jeana-Luka Mélenchona, který vedl úspěšně kampaň hodně přes internetové sociální sítě, což mu pomohlo k zdvojnásobení preferencí týden před konáním prvního kola voleb.

Stabilnější voličskou základnu mají v preferencích druhá protievropská nacionalistka Marine Le Penová a v pořadí třetí pravicový konzervativec François Fillon. Jejich volební hájemství se ale prolínají hlavně na pravé straně politického spektra, kde přetahovaná o každý voličský hlas může nakonec rozhodnout o tom, kdo z nich nakonec postoupí do druhého kola voleb, které se bude konat za 14 dní. Jinak se Le Penová více opírá o podporu na venkově a mezi dělníky, Fillon zase ve velkých městech u středních vrstev a starších voličů.

Kandidáti odvolili

Čtyři hodiny od otevření volebních místností odhlasoval Macron v přímořském letovisku Le Touquet u severofrancouzského města Calais, kde má svou druhou rezidenci. Spolu s ním hlasovala i jeho o 24 let starší manželka Brigitte, a to v místnosti, kde před deseti lety měli svatbu.

Krátce poté následovala v hlasování Le Penová ve zmíněném městě Hénin-Beaumont, kde s přehledem zvítězila ve všech posledních volbách. Kolem poledne šel volit v metropoli Paříži Fillon. Na programu to měl v hlavním městě i Mélenchon.

Hlasování má za sebou také již nynější prezident François Hollande, který jako první hlava státu páté republiky neusiluje o druhý pětiletý mandát, ač na to měl nárok. Svých ambicí se vzdal poté, co mu průzkumy veřejného mínění nedávaly vůbec žádnou šanci na volební úspěch. Důvodem byla nespokojenost obyvatelstva s tím, jak se vypořádal s následky ekonomické krize. Situace v zemi se zlepšuje jen velmi pomalu a nezaměstnanost stále překračuje deset procent. Před obědem volil také Hollandeův předchůdce v Elysejském paláci Nicolas Sarkozy.

Prezidentské volby ve Francii. Marine Le Pen Prezidentské volby ve Francii. Marine Le Pen | Reuters

Ve volbách v roce 2012 dosahovala v poledne volební účast 28,3 procenta. Nepříjemný signál vyslala francouzská zámořská území a departementy, kde se hlasovalo již v sobotu a kde přišlo k urnám znatelně méně voličů než před pěti lety. Spolehlivý barometr pro situaci v kontinentální Francii to ale nebyl, protože dané oblasti byly letos spíše na pokraji zájmu kandidátů, což jim tudíž tamější obyvatelé patrně oplácejí větším nezájmem.

Evakuovali dvě volební místnosti

První odhady výsledků hlasování se začnou zveřejňovat ve Francii po uzavření posledních volebních místností ve velkých městech ve 20:00 SELČ. Oproti minulosti je dost možné, že ještě nebudou jasně známa jména dvou postupujících kandidátů. Předvolební průzkumy ukázaly, že preference prvních čtyř kandidátů jsou poměrně těsné. Za páté republiky se tak stalo při sčítání výsledků už jednou - v roce 1995, kdy nějakou dobu nebylo jasné, kdo do druhého kola postoupí na druhém místě. Kandidáti se také proto hodlají vyjadřovat k výsledkům nejdříve ve 21:00 SELČ, upozornila televize BFM TV.

Bezpečnostní opatření u volebních místností jsou přísná. Zejména v místech, kde volili kandidáti, bylo mnoho policistů vyzbrojených automatickými puškami.
V Saint-Omeru na severu země a v Besançonu na východě byly evakuovány volební místnosti, u kterých byly zaparkovány podle policie podezřelé vozy. K oběma byly přivoláni pyrotechnici.

Fronty voličů se tvořily dopoledne hlavně na venkově a v malých městech, v těch větších, včetně Paříže, se čeká nápor tradičně hlavně odpoledne a večer, tedy až se mnozí lidé vrátí z víkendových výletů a jiných zájmových činností.

zigzag ( 23. dubna 2017 18:22 )

A proto by nemeli vahat komu dat hlas

kryssa ( 23. dubna 2017 17:50 )

Le Penová, držíme Ti palce. Už je dost těch nenažranců v EU, už je dost těch zlodějů, pryč s nimi a rovnou do Afriky a každej si vezme sebou deset černejch.

pp10 ( 23. dubna 2017 17:09 )

Uz jen ten samotny fakt, ze volby jsou hlidane takovym poctem policistu to uz svedci o tom, v jakem stavu se Evropa nachazi.......

Deneček ( 23. dubna 2017 17:02 )

Xenofobové se bojí,že vyhraje Le Penová a to je moc dobře.

Zobrazit celou diskusi