Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Světový unikát: Psí šampionka porodila 17 štěnátek

Autor: jad - 
22. dubna 2017
18:10

To je ale výkon! Fenka anglického chrta Rubina (4) přivedla na svět 17 štěňátek. Nejmenší Estapma vážila 330 gramů, největší Elza 550 gramů. Porod to ale vůbec nebyl jednoduchý.

Rubina, česká šampionka na výstavách krásy, začala rodit ve středu před jedenáctou dopoledne. Nejdřív přišlo na svět jedno, za hodinu další a po dalších dvou hodinách třetí. Pak se porod na šest hodin přerušil.

„Jeli jsme na veterinární kliniku, kde zjistili, že má v sobě ještě další štěňata a že je nutný císařský řez. Nakonec jich porodila 14,“ řekla Blesku chovatelka Petra Šlingrová (47).

Psí supermáma byla ve čtvrtek ještě otupělá po narkóze a okolí moc nevnímala. O její potomky spolu s ní pečují chovatelka Petra, její rodina i kamarádky. Štěňata by měla být u feny dva měsíce a pak poputují k novým majitelům.

Protože porod sedmnácti štěňat je nejen světovým unikátem, ale pro fenu také hodně fyzicky náročný, shání chovatelka fenu, která by se společně s Rubinou o štěňátka starala a kojila by je. „Pokud by někdo dokázal pomoci, volejte, prosím, na číslo 777 260 845,“ prosí Petra Šlingrová.

Otcem štěňátek je tříletý anglický chrt James 007, vítěz nejprestižnějších evropských výstav. Má 35 potomků po celé Evropě, sedmnáct štěňat, které porodila Rubina, je jeho prvním vrhem v Česku.

VIDEO: Fenka porodila 17 štěňat!

Briketka ( 18. května 2017 14:08 )

Vážení a milý, uvedeme to tu na pravou míru. Všechna štěňátka jsou do dnes na živu. K dnešnímu dni má největší kousek 3.10kg. Většina štěňat je již zadaná-zbývají pouze 3 volné fenky. Štěňákta se svým Estonským původem budou se svými novými pány v zemích Evropy- Francie, Anglie, Rakousko a jiné... Všecky dostanou papíry a nejsou to Greyhoundi závodní, ale výstavní. Náhradní fenka dorazila na výpomoc hned v první sobotu ráno a je celou dobu odchovu i se svou majitelkou u vrhu. Všichni jsou při síle- štěňátka už jedí z misky

Tamta ( 22. dubna 2017 22:39 )

Rozdíl bude v plamenech... Novofudland není to samé co chrt, tudíž je nepravděpodobné ze by vážili stejně a to jestli fena porodí císařem nebo ne záleží na vážnosti situace

Tamta ( 22. dubna 2017 22:34 )

Aby to pro Rubinu nebyl tzv."záhul",shání majitelka druhou fenku aby jí pomohla s kojenm atd...(V textu je to velkými písmeny kdyby si toho někdo nevsiml) a to ze se dá počet embryí regulovat je možná pravda, ale nebyla by to škoda že by ze 17 stenátek spatřilo svět jen 5?

paralenka ( 22. dubna 2017 21:24 )

Pro tu fenku je to děs. Copak nebylo možné počet embryí regulovat? Běžně to lze zjistit na CT, zkušený veterinář by to zvládl. Ta fenka vypadá vyčerpaně už teď, co za pár dnů, až štěňata zmohutní? Bývalá kamarádka takhle rejžovala každý rok a fena vypadala na umření!

bibijana ( 22. dubna 2017 21:16 )

Tak, tak, tolik štěňat a třeba několikrát do roka, to je dobrý byznys.Tato rasa je oblíbená především na závody chrtů, věřím, že o psy zájem bude. Až psi po třech, čtyřech letech budou na odpis,"dobří lidé" se jich nelidským způsobem zbaví - stačí si to vygůglovat. Tyto chovatelské stanice by taky měly být pod dohledem finančních úřadů a platit tvrdé daně, aby se podobným chovatelům až tak moc nevyplatilo zneužívat ubohé feny na rodění takového množství štěňat. To se to podniká,že chovatelky, když za vás rodí ubohé zvíře.

Zobrazit celou diskusi