Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zrušíme EET a v hospodách povolíme kouření: ODS láká voliče i na peníze

Autor: ČTK, val, zst - 
22. dubna 2017
14:45

Občanští demokraté na své sobotní konferenci v Praze představili program pro nadcházející volby. Navrhují, aby zaměstnanci platili 15procentní sazbu místo ze superhrubé mzdy nově z hrubé mzdy. Čisté mzdy by tak měly podle ODS vzrůst o sedm procent. Učitelům chtějí dát průměrný minimální plat 35 tisíc korun, vzrůst by měly i platy v sociálních službách. Program obsahuje i návrhy na zrušení některých kroků stávající vlády - například EET, pamlskové vyhlášky nebo zákazu kouření v restauracích. Z kandidátů, kteří už ohlásili boj o prezidentský post by pak nepodpořili nikoho.

Vedle snížení daní a zvýšení platů ODS v programu slibuje také například navýšení výdajů na armádu do šesti let na dvě procenta HDP či jedno procento rozpočtu dát kultuře.

V daňové oblasti ODS počítá se zjednodušením přiznání z daně z příjmu a sociálních odvodů na jednom formuláři, společným zdaněním manželů a s nižšími povinnými odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli o dva procentní body. Zrušit občanští demokraté plánují daň z nabytí nemovitosti, silniční daň a solidární přirážku k dani.

Znovu ODS nabízí plán posílat procento důchodového pojištění jako příspěvek na důchod rodičům či prarodičům. Do voleb jde strana i se slibem žádného progresivního zdanění a sektorových daní. „Daňový systém musí být nastaven spravedlivě pro všechny, nesmějí se v něm neustále dělat nepřehledné změny,“ uvádí.

Konec EET a zákazu kouření

Živnostníci by měli mít možnost zaregistrovat se po internetu a ti nejmenší by pak měli podnikat s daňovým paušálem bez kontrol. Program ODS také zmiňuje opakovaný závazek zastavení elektronické evidence tržeb (EET) a změnu protikuřáckého zákona tak, aby si restauratéři mohli vybrat, zda chtějí nekuřácký podnik. V kapitole věnované školství ODS slibuje zrušení povinné inkluze ve školách či pamlskové vyhlášky.

V oblasti vnější a vnitřní bezpečnosti počítá ODS s odmítnutím omezování práv držitelů zbraní a povinných kvót pro přijímání uprchlíků a například i důsledným bojem s drogovou kriminalitou. Navyšovat chce počty aktivních záloh v armádě a podporovat modernizaci armády a české zbrojaře. Obecně by pak měla být podle volebního programu zatraktivněna kariéra v ozbrojených složkách.

 

V zahraniční politice vychází program z toho, že ODS je tradičně prozápadní a proatlantická. „Za klíčové považujeme členství v NATO a Evropské unii. K EU máme dlouhodobě konzistentní vztah: nepatříme mezi naivní eurooptimisty ani mezi radikální euroskeptiky,“ stojí v dokumentu. Zrušit chce nicméně strana povinnost přijetí eura. Další integrace EU by pak měla podle ODS záviset na dobrovolných rozhodnutích národních států a část kompetencí by se měla vrátit na jejich úroveň.

Ani Drahoš, ani Horáček

Z kandidátů, kteří se dosud přihlásili do prezidentských voleb na počátku příštího roku, ODS zřejmě nikoho nepodpoří. Vyplývá to ze slov předsedy občanských demokratů Petra Fialy. Novinářům na konferenci strany řekl, že ODS hledá takového kandidáta, který by měl reálnou šanci porazit současného prezidenta Miloše Zemana. Tomu, aby Zeman na Hradě nebyl až do roku 2023, chce Fiala podřídit strategii ODS před prezidentskými volbami. Míní, že v současnosti známí kandidáti takový potenciál nemají.

„Odpovědně a jinak než ostatní,“ uvedl Fiala na dotaz, jak se ODS postaví k volbám na Hrad, které Česko čekají počátkem příštího roku. Ostatní strany obvinil, že strkají hlavu do písku, když se nechystají nikoho nominovat. „Zvažujeme velmi odpovědně svoji strategii, chceme nabídnout řešení, aby Miloš Zeman nepokračoval v mandátu až do roku 2023. Nechceme jen tak někoho postavit, abychom si plnili čárku, chceme postavit někoho, kdo bude mít reálnou šanci prezidentské volby vyhrát,“ řekl. Z toho, že ODS stále zvažuje a hledá, je podle něj docela jasné, že ze současných kandidátů to zatím nikdo není.

V zimě Fiala uvedl, že vítězství nad Zemanem je ODS ochotna obětovat postavení vlastního člověka a podpořit jiného kandidáta. Jako nepřekročitelnou podmínkou na prezidentského kandidáta označil jeho předchozí zkušenost s veřejným prostorem.
Zeman v pondělí zahájí sběr podpisů za svou opětovnou kandidaturu. Začátek sběru podpisů oznámil i další z uchazečů o prezidentskou funkci, bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Se sběrem podpisů již začali i další kandidáti Michal Horáček nebo Marek Hilšer.

panda82 ( 24. dubna 2017 09:13 )

To je celý program ODS, a co pro lidi, ty přivede zase do dluhů, kouření v hospodách to je důležité, ale aby na ty hospody s jejich hospodařením lidé měli, za Babiše je přebytek , za ODS složenky kolik dluží i kojenci, no opravdu vypadá jak Nečas, taky do hnoje

hejhej ( 23. dubna 2017 11:08 )

Bere ještě někdo to Fialovo bla, bla, bla vážně ?

noacojezase ( 22. dubna 2017 22:18 )

A ty potvory, co vyjebaly se Smolíčkem, také.

montevideo ( 22. dubna 2017 21:40 )

Ale zdendo, jak jsi přišel na to, že soudím, že voliči pravice jsou mentálně zaostalí? Mentálně zaostalí jsou lidi, kteří Fialovi, který se evidentně zbláznil, sežerou jeho sliby o tom, že všem zvedne platy, sníží daně a prosadí kouření v hospodách.

al.bunda ( 22. dubna 2017 19:45 )

Vlk taky sliboval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa