Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tříměsíční Mário nemůže dýchat kvůli nádoru! Zachránit ho může jen operace v Praze

Autor: haj - 
22. dubna 2017
10:53

Sotva přišel maličký Mário na svět, už se musí potýkat se zákeřnou nemocí. Teprve tříměsíční miminko ze Slovenska má totiž nezhoubný nádor v krku, který mu tlačí na míchu a ztěžuje mu i dýchání. Jediná šance je pro něj operace v pražské Fakultní nemocnici Motol.

Mário, o jehož případu informoval jak web Nový čas, tak slovenská televize Joj, se narodil předčasně. Nejdřív se zdálo, že bude chlapeček v pořádku, jenže poté začal mít vážné problémy s dýcháním. „Zavedli mu sondičku do nosu, aby se podívali dovnitř do hrdélka, a tam zjistili, že má nádor, který mu utlačuje hrtan i hltan,“ vzpomíná Máriova maminka Kristína (32) s tím, že podle lékařů se jedná o tzv. neurofibrom.

Ten sice není zhoubný, ovšem nedá se léčit ani ozařováním, ani chemoterapií. Navíc děťátku utlačuje míchu a vytlačuje jazyk. Nebohý Mário již dokonce ztratil hybnost v pravé ručičce a dýchá za něj přístroj. Pokud by nádor ještě narostl, mohlo by se pak dítě každou chvíli udusit. Jediné, co by mu pomohlo, je náročná operace. Jenže lékaři na Slovensku na tento zákrok nemají dostatečné vybavení. Jedinou možnost proto představoval převoz do Prahy.

Než se ho podařilo dojednat, rodiče nemocného chlapečka prožívali otřesné chvíle, kdy nemohli nic dělat a jen čekali. Nakonec se v pátek věci začaly konečně hýbat a Mário byl převezen do nemocnice Motol. Dokonce má podle pojišťovny nárok na proplacení operace.

„Zdravotní stav dítěte byl stabilizovaný, bylo připravené kompletně na to, aby mohlo absolvovat operační výkon a aby zvládlo letecký transport. Asistovali při něm náš lékař a zdravotní sestra. S pražskými lékaři zůstáváme nadále v kontaktu a po zákroku jsme opět připravení se o malého pacienta postarat, “ uvedla pro Nový čas Dana Kamenická, mluvčí Dětské fakultní nemocnice v Kramároch.

Okolo desáté hodiny dopoledne byl drobeček přijat do péče českých lékařů, náročnou operaci by měl prý podstoupit v pondělí. Zákrok, který povede přednosta neurochirurgické kliniky Michal Tichý, podle chlapcovy maminky zabere až sedm hodin.

VIDEO: Reportáž televize Joj o nebohém Máriovi

„Jsme velmi rádi, že se věci reálně hýbou a každý den se blížíme k termínu operace. Sice to bude velké riziko, ale věřím, že náš malý bojovník to všecko zvládne. Majko je silák. Pokud se operace podaří, konečně dostane šanci žit kvalitnější život,“ svěřila své pocity Kristína.

Spolu s manželem se chystá odcestovat v neděli ráno do Prahy, aby ještě synka viděli před operací a mohli se s ním ještě potěšit. Nezbývá jim než doufat, že chirurgům se bude dařit a Mário se ze všeho dostane.

VIDEO: Snad už se bude Mário brzy také usmívat tak jako Jonathan, který po operaci poprvé uslyšel maminčin hlas.

Video  Malý Jonathan se narodil hluchý. Doktoři mu však voperovali implantát a tak mohl poprvé uslyšet svojí maminku.  - /Youtube/
Video se připravuje ...

majojo ( 22. dubna 2017 12:56 )

Kloučkovi, ať je jakéhokoli etnika přeji uzravení a šťastný život.

nabuchodonozor ( 22. dubna 2017 12:38 )

Přeji chlapečkovi brzké uzdravení a rodičům radost z děťátka.

petrusaa ( 22. dubna 2017 12:32 )

Typické slovenské jméno.

Zobrazit celou diskusi