Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úly plné včel na střechách v Praze po zimě ožívají: Kde letos sklidí nejvíce medu?

/
  • Na několika střechách v Praze žijí včely.
    26. dubna 2017 ● 08:00

    Začalo jaro a po zimě se probouzejí už i včely, které bydlí na několika pražských budovách. Střešní včelaři mají tak zase napilno. Začínají úly osazovat novými jedinci a plánují první jarní medobraní. V Praze se úly nachází na střechách hned několika budov. Co s medem dělají hotely či Národní divadlo?

  • 1.

    Národní divadlo

    Včely na piazzetě Národního divadla. O "národní včelstvo" se stará studentka včelařského učiliště Anna Vodrážková se svým spolkem Včelost.
    Autor: ND

    Dokonce svou vlastní značkou se pyšní med Národního divadla. „Máme pro náš produkt přímo zaregistrovanou značku Národní med. Loni jsme včelí úly teprve testovali, tudíž jsme měli pouze jeden. Letos už ale budeme mít tři,“ popsal mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

    Včely na piazzetě Národního divadla. O "národní včelstvo" se stará studentka včelařského učiliště Anna Vodrážková se svým spolkem Včelost.
    Autor: ND

    První med z loňské sezóny dokonce ochutnávali společně s diváky při zahajování divadelní sezóny loni v září. „Zatím ho bylo opravdu málo, jelikož šlo o testovací várku. Doufáme, že letos medu bude víc, abychom ho mohli nabízet jako dárkový předmět. Také bychom ho rádi podávali u nás v divadelní kavárně třeba k čaji,“ prozradil plány do budoucna Staněk.

  • 2.

    Magistrát hlavního města Prahy

    Na střechu vyrazila v ochranném obleku také primátorka Adriana Krnáčová.
    Autor: Daniel Vitouš

    I pražský magistrát má vlastní včely, a to na střeše historické budovy na Mariánském náměstí. „Med je velice kvalitní, protože v okolí jsou úžasné nektarodárné stromy, například v Pařížské ulici, na Petříně nebo na Čertovce,“ vysvětlil včelař Zdeněk Růžička, který se o místní med stará.

    Video
    Video se připravuje ...

    Průběh odebírání a stáčení medu na střeše Magistrátu hlavního města Prahy Daniel Vitouš

    „Metropolitní“ med loni v srpnu stáčela dokonce i sama primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Využijí ho prý jako dar pro vzácné návštěvy. „Je úžasné, že můžeme střechu našeho úřadu využívat k něčemu užitečnému,“ okomentovala umístění včelína primátorka.

  • 3.

    Hotel Intercontinental

    Včelař Augustin Uváčik se stará o včelstva na několika místech nejen v Praze.
    Autor: Augustin Uváčik

    Svým vlastním včelstvem se chlubí i hotel Intercontinental vedle Právnické fakulty. Mají tu dokonce šest úlů. „Na konci května plánujeme medobraní a první stáčení medu po zimě, které bude spojené s naším speciálním brunchem. O náš med se stará specializovaný včelař Augustin Uváčik společně s naším šéfkuchařem. Produkt pak využíváme v naší restauraci,“ vysvětlila manažerka hotelu Simona Seidlová.

    I na střeše Intercontinentalu mají vlastní včely.
    Autor: Augustin Uváčik

    V luxusním hotelu mají nový koncept, kdy se zaměřují na farmářské produkty. „Právě proto tu i chováme včely, jelikož chceme mít vlastní kvalitní med, který zákazníkům můžeme nabízet. Medu máme akorát tolik, abychom ho sami zpracovali pro vlastní potřeby. Pokud si ale náš med vyloženě některý z našich dobrých klientů vyžádá, tak jim ho poskytneme,“ dodala Seidlová.

  • 4.

    Hotel Hilton

    I na střeše Hiltonu mají vlastní včely.
    Autor: Augustin Uváčik

    Dalším hotelem, který má na své střeše tři úly, je pobočka hotelu Hilton nedaleko Obecního domu. Tam projekt střešního včelaření stejně jako v Národním divadle teprve začíná. „Problém je se zazimováním a tím, že hodně včel v tomto období uhyne. Proto se pak musí doplnit jejich stav. Úly tak budu osazovat mladým včelstvem,“ vysvětlil Augustin Uváčík, který se o úly v Hiltonu stará.

    I na střeše Hiltonu mají vlastní včely.
    Autor: Augustin Uváčik

    Stejně jako v Intercontinentalu má hotel med pro své vlastní účely a hosty. Na letošní medobraní se zájemci mohou podívat asi za měsíc.

  • 5.

    Rudolfinum

    I na střeše Rudolfina mají vlastní včely.
    Autor: Augustin Uváčik

    Mezi další historickou budovu, která na své střeše hostí pruhovaný hmyz, je Rudolfinum. Tam bylo dříve pouze jedno včelstvo, letos se jich ale chystá víc. „Asi za měsíc se tu chystám osazovat včelnice. Bude to velká akce, kdy tu hudebníci z České filharmonie zahrají včeličkám na cello a housle. Včelky tu mají krásnou atmosféru, jelikož jsou jejich úly umístěny u třech obrovských soch směrem k židovskému hřbitovu,“ prozradil včelař Augustin Uváčik.

    I na střeše Rudolfina mají vlastní včely.
    Autor: Augustin Uváčik

    Včelám na střeše se velmi daří, protože na ně v podstatě nikdo nemůže. „Pražský med je zároveň velice kvalitní, protože neobsahuje žádné pesticidy,“ uvedl včelař.

  • 6.

    OC Chodov

    I na střeše OC Chodov mají vlastní včely.
    Autor: Augustin Uváčik

    Chodíte často nakupovat do velikého obchoďáku na Chodově? I tady jsou umístěny úly s několika stovkami včel. Jde o jedno z prvních stanovišť svého druhu na světě. „Jediným problémem je, aby se včely nevyrojily a neobtěžovaly kolemjdoucí. Pokud lidé uvidí včelí roj, nemusí se jich bát, chtějí se jen rozmnožit,“ vysvětlil Uváčik.

    Včelař Augustin Uváčik se stará o včelstva na několika místech nejen v Praze.
    Autor: Augustin Uváčik

    „Někteří ale začínají panikařit, včely polévají vodou nebo zapalují, což je naprostý nesmysl. V takovéto situaci je nejlepší zavolat Český svaz včelařů nebo hasiče. Ti ale roj vysají a všechny včely umřou,“ uzavřel.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy