Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Můžu za to, že mám prsa pětky?“ Ruské letušky se soudí kvůli diskriminaci

Autor: nka - 
21. dubna 2017
16:25

Několik stevardek zažalovalo ruskou leteckou společnost Aeroflot. Stěžují si, že je zaměstnavatel diskriminuje na základě stáří a velikosti oděvu. Kvůli tomu je prý vyřadil z mezinárodních letů a snížil jim plat.

Letušky tvrdí, že Aeroflot začal na mezinárodních linkách zaměstnávat stevardky jen do 40 let věku a s velikostí oblečení menší než 48. Se shromažďováním údajů o rozměrech šatů posádky podle nich aerolinky začaly loni a brzy následovalo převedení žen s nadměrnými velikostmi na vnitrostátní lety.

VIDEO: Podívejte se na letušky Aeroflotu

Po přeložení jim pak aerolinky výrazně snížily plat. Letušky se proto rozhodly zaměstnavatele zažalovat za ušlé výdělky a morální škodu.

„Politika omlazování už v Aeroflotu probíhá dlouho. V srpnu mi udělali fotky celé postavy v uniformě ze všech stran. Pak jsem se vrátila z New Yorku a najednou to začalo – Ufa, Samara a tak dále. Je mi jasné, proč to udělali,“ popisuje Jevgenija Magurinová s tím, že podobných případů „je velmi mnoho“.

Ženské míry jako důvod pro přemístění?

Velikost 48 je navíc maximálním rozměrem, v němž aerolinky vyrábějí nové uniformy. Silnějším letuškám tak nezbývá než si šaty přešívat ze dvou kusů. „K čemu je takováhle buzerace? Já snad za to můžu, že mám prsa pětky?“ rozčiluje se Magurinová, která nosí šaty velikosti 52.

Její slova potvrzuje kolegyně Irina Jerusalimskaja. „Důvodem mého přemístění na jiné oddělení se staly ne moje pracovní kvality, ale moje míry,“ napsala v žalobě.

Aeroflot s obviněními z diskriminace nesouhlasí. Štíhlost stevardů je podle představitelů firmy nezbytnou podmínkou jejich práce, protože v letadle je omezený prostor. 

„Kvůli nadbytečným mírám může v kritických situacích vzniknout tlačenice. Nadměrná váha může dělat problémy při použití plovacích vest – člověk má problémy si je sám obléci, ani nedokáže pomoci cestujícím,“ napsala podle agentury RIA Novosti společnost v prohlášení.

Aeroflot: Mladé a štíhlé letušky chtějí lidé

Dodala, že přísné požadavky na postavu členů posádky mají i finanční opodstatnění: „Jakékoliv zvýšení váhy, kterou letadlo veze, zvyšuje množství spotřebovaného paliva.“  Jak společnost navíc zdůraznila, cestující „dávají přednost mladým a štíhlým letuškám“.

Soud se přiklonil na stranu letecké společnosti a žalobu zamítl. Zda se letušky odvolají, zatím není jasné.

workoholic ( 22. dubna 2017 19:06 )

Ruská 48 je česká 42 ;) mají trochu jiné číslování.

chevyn ( 22. dubna 2017 17:27 )

Pro makmark: Taky si to myslím.

chevyn ( 22. dubna 2017 17:19 )

No, na obrázku níže to zase není nic tak hroznýho. https://www.ridus.ru/news/245534

marais ( 22. dubna 2017 11:31 )

Hlídat si váhu musíte i v jiných profesích.. mít 48 velikost je až dost !

tgbg ( 21. dubna 2017 19:03 )

Skončí na Sibiři!!!

Zobrazit celou diskusi