Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dívku ubodal v Praze Kypřan? Vražda míří k soudu po 18 letech

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
21. dubna 2017
14:29

Pražský městský soud začne rozplétat 18 let starou vraždu, kterou podle obžaloby spáchal v české metropoli Syřan s kyperským občanstvím. Svou výrazně mladší přítelkyni z Ukrajiny podle obžaloby ubodal v pronajatém bytě a poté uprchl na Kypr, kde později uškrtil další Ukrajinku a až do loňského roku tam za to pobýval za mřížemi. V Česku mu hrozí až výjimečný trest.

Dvacetiletá Ukrajinka přišla o život 4. července 1999 v bytě v Kodaňské ulici v Praze 10. Její tělo našla uklízečka. Dívka zemřela po zvlášť surovém útoku, který vedle škrcení zahrnoval množství bodných ran nožem. Bezprostřední příčinou smrti bylo vykrvácení po poranění tepny a žíly na krku a po probodnutí plíce. „Smrt poškozené nebylo možno včasnou ani jinou odbornou pomocí odvrátit,“ konstatovala státní zástupkyně.

O 22 let starší Kypřan, který s dívkou sdílel byt, po vraždě odletěl domů. Tamní úřady následně požádaly o předání jeho trestního stíhání na Kypr, potom však případ na řadu let usnul, ačkoliv česká strana tvrdí, že ostrovní stát často urgovala. Až v roce 2014 dal Kypr na vědomí, že se rozhodl trestní řízení nepřevzít. V mezičase se však změnila kyperská ústava, která dříve nepřipouštěla vydávání občanů do cizích států. Kypr tak obviněného nakonec předal do Česka na základě evropského zatykače.

Jedenašedesátiletý muž je v české vazbě od loňského léta, Městské státní zastupitelství v Praze na něj podalo obžalobu počátkem letošního dubna. Na jeho skutek dopadá starý trestní zákoník, takže mu hrozí 12 až 15 let odnětí svobody nebo i výjimečný trest včetně doživotí.

Syřan z Damašku, který získal kyperské občanství díky sňatku s Kypřankou, vinu odmítá. Podle jeho verze zavraždili přítelkyni dva cizí muži v době, kdy šel před dům pro vodu z přistavené cisterny. Z Prahy prý poté odletěl, protože při pohledu na mrtvou a na krev na stěnách dostal strach a nebyl schopen přemýšlet. Svá vlastní poranění na rukou vysvětluje tak, že si je způsobil, když z dívčina těla vytahoval nože.

Znalci u muže nezjistili žádnou duševní poruchu ani sexuální deviaci. Je podprůměrně inteligentní a řadu let užívá lék proti úzkosti. Jeho ovládací i rozpoznávací schopnosti však podle znalců byly v době činu v pořádku.

Ze zvlášť brutální vraždy je obviněn také Patrik K., který podle policie počátkem dubna zabil svou kamarádku Sabinu. Podívejte se na video z jeho zadržení:

teufel ( 21. dubna 2017 15:09 )

Vraždu spáchal Syřan s kyperským občanstvím, to mluví samo za sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání