Vyhodnocením dopadů prohlášením areálu bývalé káznice na kulturní památku se zabýval David Mikulášek z Kanceláře architekta města Brna. Datovaná je 17. březnem letošního roku. Mikulášek přitom doporučuje zbourat křídla C a H, v nichž za 2. světové války zřídilo gestapo ženskou věznici, a postavit místo nich novou přístavbu.

„Zpamátnění objektu neomezí výrazně prostorové možnosti. Náhrada chybějících ploch je technicky řešitelná. Varianta, která počítá s následnou přístavbou, je dlouhodobě trvale udržitelnější,“ uvádí Mikulášek.

Podle vyhodnocení architekta by pouhou rekonstrukcí objektu vzniklo 7 704 m2 pro kreativní centrum, v případě demolice a přístavby 8 174 m2. Ve zprávě je přitom matematická chyba, neboť i laik si může snadno spočítat, že skutečná plocha po vzniku přístavby má být ve skutečnosti 8 704 m2, což by byla více než dostatečná plocha. Podle studie proveditelnosti je totiž potřeba zajistit 8 298 m2.

Památkou není celá bývalá káznice

Jak může Brno přikročit k demolici části památky? „Problémem je, že bývalá káznice je prohlášena památkou, ale její střecha ne. V tom je zakopaný pes. Přitom v jedné ze střech jsou dodnes zapuštěny háky, na nichž byli za protektorátu oběšeni vlastenci,“ upozornil Aleš Kýr, vedoucí dějin kabinetu vězeňské služby ČR.

Kýr zároveň zpochybňuje záměr vytvořit v Cejlu muzeum totality. „Cejl je ještě starší než Pankrác a dokonce i Valdice. Lidé byli do této káznice zavíráni už v 18. století. Muzeum by proto nemělo být jen o totalitě, ale celkově o vězeňství,“ doplnil Kýr.

Podle Terezie Chrástové z Kanceláře magistrátu města Brna musí optimální variantu představitelé města teprve vybrat. „Zatím se nic bourat nebude, projekt není ještě zpracován. Vytvoření kreativního centra ale považuji za velkou šanci pro Bronx, díky němuž tam může vzniknout živé místo, v němž se mohou děti poučit o historii,“ zdůraznila Chrástová.

VIDEO: Zatímco vězni na Cejlu jen složitě podávali ven svědectví o podmínkách, které v káznici panovaly, dnešní vězni to mají o poznání snazší.

Video
Video se připravuje ...

Vězeň si natočil na mobil, jak to vypadá u něj v cele. archiv Blesku



Fotogalerie
13 fotografií