Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nové byty houfně skupují padesátníci i senioři. Pro děti, peníze i na stáří

Autor: David Budai - 
21. dubna 2017
06:05

Starší lidé nad 50 let si stále častěji kupují nové byty. Řada z nich si pořizuje i několik nemovitostí jako investici do budoucna, ale objevuje se také nový fenomén. Lidé se „zbavují“ svých bytů v lukrativních částech města, za peníze pak koupí nový menší byt a ještě jim zůstane finanční rezerva. Blesk.cz oslovil několik developerských firem a mnohé z nich aktivní zájem padesátníků a seniorů potvrzují.

Paní Jana (61) si během loňského roku koupila v Praze dva menší byty za 5,4 milionu korun. Přála si, aby oba byly v jednom domě v různých patrech. Jeden z nich totiž věnuje své dceři, která se chystá založit rodinu. Nákup financovala i z prodeje staršího velkého bytu.

Rozhodně není výjimkou, protože starší lidé si nové byty pořizují stále častěji. A právě zajištění rodiny je jedním z důvodů, proč se k takovému kroku rozhodnou. „Časté jsou případy, kdy si senior koupí byt bez předchozí konzultace s rodinou, a to v blízkosti svého trvalého bydliště. Tímto si zajistí na pozdní věk starostlivost a servis vlastní rodiny. Tento byt pak následně nejčastěji přebírají do užívání vnoučata,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Trigema Petr Pospíšil.

Z většího do menšího bytu s finanční rezervou

Stále častější jsou také případy, kdy starší lidé vlastní velký byt v centru města nebo jiné atraktivní lokalitě a rozhodnou se ho prodat. Důvodem je hlavně skutečnost, že velký byt už nepotřebují a vyhlídnou si menší na okraji města. Z peněz za prodej si koupí nový byt a ještě jim zůstane dostatečná finanční rezerva, kterou mohou využít například pro cestování. Výjimkou ale není ani pořízení druhého bytu pro děti, jako tomu bylo v případě paní Jany.

Průměrný věk u lidí, kteří si pořizují bydlení v nových bytech, se dlouhodobě pohybuje kolem 40. Zpravidla nejaktivnější jsou při nákupu lidé ve věku 35 až 50 let, v posledních letech však počet padesátníků rapidně roste. Například společnost Central Group, která se zaměřuje na stavbu bytů v Praze a okolí, zaznamenala během posledních tří let nárůst těchto zájemců o přibližně 50 procent. Zatímco v roce 2013 prodala 159 bytů lidem starším 50 let, loni už to bylo 235. Šlo o celou čtvrtinu všech prodaných bytů.

Roli hraje i to, že dnešní padesátníci začali svou aktivní pracovní kariéru až po revoluci začátkem 90. let, takže se řada z nich dokázala finančně velmi dobře zajistit. Díky tomu si mohou dovolit i nákup více bytů. Podle údajů developerské společnosti Finep kupuje až pětina z nich byty jako investici. „Je to logické, protože obyvatelé nad 50 obecně bohatnou,“ uvedl mluvčí společnosti Finep David Jirušek.

Byty pro děti, na stáří a bez hypotéky

Tuto skutečnosti potvrzují i další developeři. „U starší věkové kategorie výrazně vzrostl podíl těch, kteří si koupili dva a více bytů. Opakovaně totiž u nás nakoupil každý třetí zákazník nad 50 let a nejčastěji to byly dva byty,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková s tím, že často právě druhý je určený potomkům.

Zajímavé je, že více než dvě třetiny z nich nevyužívají hypotéku. „Zatímco celkově je u nás každý druhý byt financován hypotečním úvěrem, u zákazníků nad 50 let využilo hypotéku jen necelých 30 procent zájemců. To je dáno zejména věkovým omezením u hypoték, ale také faktem, že tato cílová skupina často disponuje vlastními prostředky,“ upřesnila Marcela Fialková, mluvčí Central Group.

Podle oslovených developerů u starších výrazně stoupají nároky na lokalitu. Zatímco v případě mladých lidí do 30 let jsou často klíčové finance, u starších hrají menší roli. „Pro ně je lokalita, kde bydlí, důležitá, protože s sebou přináší například i společenský status nebo následně i budoucí finanční zhodnocení,“ vysvětlil David Jirušek. Podle něj preferují byty v místě s dobrou městskou infrastrukturou, tedy hlavně s lékaři, potravinami či poštou, a kde je také dostatek zeleně a parkování.

Podívejte se, jak proměnit nudnou ložnici za pár korun:

Video  Bytová revoluce: Z nudné ložnice luxusní království za 1700 korun!  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi