Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hanks a Watson v exkluzivním rozhovoru. The Circle je firma, která ovládne váš život

Autor: Ivan D. Hladík - 
27. dubna 2017
14:30

Chovali byste se lépe, kdybyste věděli, že vás někdo 24 hodin denně nepřetržitě sleduje? To, co začíná jako splněný sen jedné ambiciózní mladé ženy, se brzo stává noční můrou, která číhá za dveřmi naší současnosti. A může se dotknout každého z nás. V exkluzivním rozhovoru prozradí více i herci ztvárňující hlavní role – Emma Watson a Tom Hanks.

Napínavý moderní thriller The Circle se odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti, kde je soukromí zločin. A kde společnost čelí otázce: „Jakou cenu jsme ochotni zaplatit za to, že budeme vědět všechno?“

Vzpomeňme si jen na nedávnou událost, kdy v USA muž online přes Facebook vysílal, jak vraždí jiného muže. Nebo na desítky útoků hackerů, kteří z počítačů a mobilů tahají intimní fotografie, aby je vzápětí zveřejnili. Možná jste podobnou obětí i vy. Nebo můžete být.

O tom, jak se máme bezpečně pohybovat na internetu, toho bylo sepsané už hodně. A leckdo nám radí, že bychom měli zveřejňovat jen to, co nám nepřivodí společenské problémy. Že máme chránit své fotografie, soubory, hesla, aby nedošlo ke zneužití. A přesto jsou pořád lidé schopní o sobě prozradit online vše. I o tom je nový film The Circle s Tomem Hanksem (60) a Emmou Watson (27) v hlavních rolích, který do českých kin vstoupí 27. dubna.

Video  Emma Watson a Tom Hanks v novém sci-fi thrilleru The Circle. Česká premiéra 27. dubna 2017. • Trailer  - Bontonfilm
Video se připravuje ...

Devadesátiminutový snímek nám předkládá ideální svět. Bez hladu, bez válek, nemocí. Svět neomezených možností. V úchvatné a největší high-tech společnosti The Circle neexistuje problém, který by nebylo možné vyřešit. Její technologie mají moc doslova změnit svět. Právě sem, do zaměstnání snů, nastupuje mladá a ambiciózní dívka Mae (Emma Watson).

Šéf, vizionář a zakladatel (Tom Hanks) společnosti vybudoval v Circle ráj na Zemi a který touží po dokonalém světě. Jeho receptem na pokrok a na šťastné a spokojené lidstvo je svět bez tajemství, naprostá otevřenost a transparentnost všech lidí, sdílení... a sledování.

Emma Watson se v novém sci-fi thrilleru The Circle ocitne pod permanentním dohledem Toma Hankse a vstoupí do kruhu, z něhož možná nevede cesta ven. Film The Circle má českou premiéru 27. dubna 2017. Emma Watson se v novém sci-fi thrilleru The Circle ocitne pod permanentním dohledem Toma Hankse a vstoupí do kruhu, z něhož možná nevede cesta ven. Film The Circle má českou premiéru 27. dubna 2017. | Bontonfilm

Mae je obklopená vymoženostmi supermoderní společnosti. Ohromena ideály a vzájemností se na návrh samotného šéfa Circle zapojí do experimentu, který by štěstí a pokrok v Circle mohl rozšířit do celého světa. Současně s tím začne potkávat tajemného muže. Stane se její nový život pohádkovým snem, nebo dostane příchuť hororové noční můry? Bude mít kruh, do něhož vstoupila, cestu ven? Protože kdo má tajemství, lže!

Emma Watson a Tom Hanks v rozhovoru:

Adaptace oceňovaného románu Kruh (The Circle) spisovatele Dava Eggerse neprobíhala tak, jak je v Hollywoodu obvyklé. Spoluautor scénáře a režisér James Ponsoldt (38), držitel ceny poroty Sundance festivalu pro nejlepší film za snímek Kouzlo přítomného okamžiku (2013), se pustil do psaní na vlastní pěst.

„Jsem velkým fanouškem Dava Eggerse už od jeho první knížky Srdceryvné dílo ohromujícího génia. Takže jsem se těšil, až si přečtu The Circle,“ říká Ponsoldt. Dave Eggers (47) dokončenému scénáři natolik věřil, že se o něj rychle podělil se svým kamarádem Tomem Hanksem. Toma Hankse to zaujalo a „už jsme stáli na startovní čáře,“ usmívá se Ponsoldt.

Emma Watson se v novém sci-fi thrilleru The Circle ocitne pod permanentním dohledem Toma Hankse a vstoupí do kruhu, z něhož možná nevede cesta ven. Film The Circle má českou premiéru 27. dubna 2017. Emma Watson se v novém sci-fi thrilleru The Circle ocitne pod permanentním dohledem Toma Hankse a vstoupí do kruhu, z něhož možná nevede cesta ven. Film The Circle má českou premiéru 27. dubna 2017. | Bontonfilm

Ponsoldt tvrdí, že Circle nemá svůj předobraz v žádné konkrétní společnosti, která spravuje sociální sítě. „Circle v mé knize usměrnil vyhledávání a sociální média do jednoho systému, díky tomu velmi rychle narostl co do velikosti i síly,“ prozradil autor. „Všichni žijeme podobně jako Mae. Je to o nás. V podstatě neustále prezentujeme, co děláme, kam chodíme, jak žijeme svůj život.“ Tedy – i když na okamžik odejdeme ze sociálních sítí, náš život je snadno polapitelný. Sami se necháme dobrovolně sledovat.

„To není budoucnost, která by přišla třeba v roce 2050 nebo tak něco,“ říká Emma Watson. „To, co ukazuje tenhle film, se může klidně stát od zítřka. Technologie nám dávají tolik možností! A my jim zase dobrovolně neskutečné množství informací,“ žasne herečka. Otázkou zbývá, zda Mae dokáže vyhrát na sebou, nad společností, zda získá svůj život zpět. O tom se přesvědčíme už za pár dnů.

The Circle

Drama / Sci-Fi / Thriller

USA / Spojené arabské emiráty, 2017, 110 min

Režie: James Ponsoldt

Předloha: Dave Eggers

Scénář: James Ponsoldt, Dave Eggers

Kamera: Matthew Libatique

Hudba: Danny Elfman

Hrají: Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega, Karen Gillan, Patton Oswalt a další.

Česká premiéra: 27. 4. 2017, Bontonfilm

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi