Obsazenost letadel přilétajících na ruzyňské letiště se v průměru pohybuje okolo 78 procent, což je podle letiště více, než se předpokládalo. „Podle aktuálních čísel očekáváme, že by celkový nárůst počtu cestujících za rok 2017 měl přesáhnout osm procent,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Meziroční nárůst zaznamenala také oblast cargo dopravy, kde se objem přepraveného nákladu zvýšil o téměř 19 procent na zhruba 18 tisíc tun. Navýšení ovlivnily zejména dálkové linky, které náklad doplňují.

Paříž sesadila Moskvu

Nejoblíbenější destinací pro pasažéry z Prahy se podle letiště v prvních třech měsících stala Paříž, která z první pozice sesadila Moskvu. Z jednotlivých států pak nejvíce cestujících směřovalo do Velké Británie. Významné meziroční nárůsty počtu cestujících zaznamenala také Itálie a Rusko.

Pražské letiště loni odbavilo více než 13 milionů cestujících, což meziročně představovalo růst o 8,7 procenta. Další nárůst pasažérů chce největší tuzemské letiště podpořit masivními investicemi do rozvoje. V následujícím desetiletí do něj plánuje investovat 27 miliard korun. Současný stav umožňuje odbavit maximálně 15,5 milionu cestujících za rok.

V tomto díle pořadu Selfie z Prahy se podívejte, jak to vypadá v kabině pilota, když startuje z Letiště Václava Havla:

Video
Video se připravuje ...

Záběry z kabiny: Takhle startují letadla v Praze! A Monika chová v pokoji přes 20 ježků. Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Zajímá vás, co se děje s kufrem poté, co ho odevzdáte na odbavovací přepážce? Na cestu zavazadla až do letadla se podívejte v tomto díle Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Exkluzivně z letiště: Tohle dělají s kufry, když je nevidíte! A kam jít v Praze nazí? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček