Chcete změnit životní styl? 5 mýtů o jídle, které musíte znát!
-
Co je zdravé a co není? O potravinách koluje spoustu mýtů, prozradíme vám, na co si dát pozor.
- 1.
BIO je spása
Co je BIO, je zdravé a prospěšné pro náš organismus. Jenže, to že je něco BIO znamená jen to, že bylo vyprodukováno v ekologickém zemědělství – tedy bez umělých hnojiv. Ale BIO párek nebo BIO chipsy jsou úplně stejné kalorické jako ostatní.
- 2.
Co je tmavé, je celozrnné
Rozhodli jste se přestat jíst bílé pečivo a vyměníte ho za celozrnné? Tak ale dávejte pozor, zda tmavé je skutečně celozrnné. Aby bylo, musí obsahovat alespoň 80% celozrnných obilovin.
Při výběru pečiva dávejte na složení, nikoliv na barvu. Tmavá není zárukou kvality.Autor: Shutterstock.com - 3.
Po ananasu se hubne
Ananas sice obsahuje enzymy pro spalování tuků, ale ty »nepřejdou« přes žaludeční kyseliny. Ananas navíc obsahuje velké procento jednoduchých cukrů, takže hubnutí rozhodně neprospívá.
- 4.
Vejce zvyšují cholesterol
Dospělý člověk si může v klidu dopřát dvě vajíčka denně. Jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin a tuků s příznivým složením mastných kyselin, vitaminů a minerálních látek. O svůj cholesterol se bát nemusíte.
- 5.
Řepkový a kokosový olej
Z rostlinných olejů je ten řepkový jednoznačně nejlepší. Obsahuje totiž velké množství nezbytných esenciálních nenasycených mastných kyselin. Naopak propagovaný kokosový olej má velmi vysoký obsah nežádoucích nasycených mastných kyselin.