Namol opilý Lukáš Š. (27), který během posezení tvrdil, že má v zásobnících »včeličky pro všechny přítomné«, střelil kamaráda z bezprostřední blízkosti do hrudníku. Stejně starý voják přežil jen díky rychlé pomoci a obrovské dávce štěstí.

„Pokud by šla střela jen o pár milimetrů níž, podle lékařů by šance na přežití byla minimální,“ řekl Blesku žalobce Radek Hůlka. U vyškovského soudu žádá pro nezodpovědného vojáka za těžké ublížení na zdraví vězení v rozmezí od půl roku do čtyř let.

S pistolí za pasem do baru na pivo

Ačkoliv měl Lukáš Š. zbrojní průkaz na všechny zbraně, přinést je do baru zavánělo podle svědků pořádným průšvihem. „Když vytáhl pistoli a položil  ji na stůl, vůbec se nám to nelíbilo. Řekli jsme mu, ať to rychle schová,“ vypověděl jeden ze svědků, který seděl s oběma vojáky u stolu.

Jenže Lukáš si odskočil domů a vrátil se s pistolí značky Walter. A pod koženým kabátem pronesl do baru také samonabíjecí pušku CZ 858 Tactikal ráže 7,62 milimetru. „Raději jsme to po půlnoci rozpustili. Stáli jsme u baru a v tom se ozval výstřel,“ uvedla Karla B.

Ludvík Š.: Křičel jsem, že nechci umřít!

Lukáš zasáhl Ludvíka podle obžaloby ze vzdálenosti jednoho metru. Kulka prošla pravou plící, zasáhla lopatku. „Ucítil jsem bolet, křičel jsem, že nechci umřít. Dodnes nechápu, co vyváděl, proč to udělal,“ řekl Blesku poškozený Ludvík Š. (27). Z pracovní neschopnosti se vrátil ke svému útvaru v Jincích teprve před týdnem.   

Obžalovaný voják se později kolegovi písemně omluvil, až do února 2018 mu bude podle mimosoudní dohody splácet statisícové odškodné. K soudu však dnes nedorazil. Omluvil se s tím, že je na vojenském cvičení. Jednání bude pokračovat v květnu.

Video
Video se připravuje ...

Postřelený voják Ludvík Š. se dnes u soudu ve Vyškově svého obžalovaného kolegy Lukáše Š. nedočkal. Ten se omluvil z účasti kvůli cvičení. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
6 fotografií