Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec pracovníků z východní Evropy? Rozhodnou předčasné volby v Británii

Autor: nka - 
18. dubna 2017
16:20

Britská premiérka Theresa Mayová dnes překvapila prohlášením, že hodlá počátkem června uspořádat předčasné parlamentní volby. Jak vysvětlila, chce tak posílit pozici vlády pro nadcházející vyjednávání o brexitu s Evropskou unií. Jaké důsledky budou mít nové volby pro osud Británie a její budoucí vztahy s EU?

Mayová má v současnosti v dolní komoře britského parlamentu jen těsnou většinu a z voleb by měla vyjít posílena. Pokud Britové 8. června opravdu půjdou k volbám, většina se jich pravděpodobně přikloní na stranu premiérčiných konzervativců.

Ti by podle průzkumu veřejného mínění z poloviny dubna získali 44 procent, zatímco druzí labouristé by se museli spokojit s pouhými 23 procenty.

Video: Jak dopadne brexit? Podívejte se na rozhovor s europoslancem Niedermayerem

Video  Europoslanec Niedermayer o brexitu: Británie má v ruce slabší karty.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Odchod Británie z EU byl již podle článku 50 spuštěn. O co se jedná teď, je podoba brexitu. Jde o čtyři klíčové svobody EU, tedy o volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu.

Tvrdý brexit by znamenal opuštění jednotného trhu a vztah se zeměmi Unie založený na stejných podmínkách jako vztah s ostatními nečlenskými státy včetně možné vízové povinnosti a práce jen na zvláštní povolení. Naopak měkký brexit by přinesl kompromisní uspořádání, které by umožnilo do větší či menší míry svobodu pohybu zachovat.

Výhod volného trhu totiž nepožívají jen členové EU, ale také další státy, které si je vyjednaly separátně. Tak například Norsko není členem EU, ale má přístup k jednotnému trhu. Za to se zavázalo dodržovat unijní legislativu a umožnit volný pohyb osob.

Podobně by i Británie mohla být alespoň částečně součástí jednotného trhu na základě bilaterálních smluv s EU a vyhnout se tak placení cel.

Co se ale Britům nejspíš líbit nebude, je volný pohyb osob. Počet přistěhovalců od otevření hranic i pracovního trhu dramaticky vzrostl a Londýn již mnohokrát dal najevo, že chce imigraci omezit. Zatím ale není jasné, na jaké bázi se pracovní povolení bude udělovat.

Všechno nyní závisí na tom, kdo vyjednávání za Británii povede a na čem se Londýn s Bruselem dohodnou.

Mayová se letos vyslovila pro „tvrdou“ variantu brexitu. „Získáme znovu kontrolu nad svými penězi, zákony a hranicemi a budeme moci svobodně uzavírat obchodní dohody se starými přáteli i novými partnery po celém světě. To je správný přístup, který sleduje národní zájmy. Ostatní politické strany jsou ale proti,“ prohlásila Mayová v dnešním proslovu k občanům.

„Potřebujeme parlamentní volby – a to teď, protože v tuto chvíli máme jedinečnou šanci to vyřídit, zatímco se Evropská unie bude dohadovat o své pozici, a před tím, než podrobné vyjednávání začne,“ dodala.

Představitelé opozice jsou naopak pro „měkkou“ variantu. „Tyto volby vám dají šanci změnit směřování své země. Pokud se chcete vyhnout katastrofálnímu tvrdému brexitu. Pokud chcete Británii udržet v jednotném trhu. Pokud chcete Británii otevřenou, tolerantní a jednotnou, tohle je vaše šance. Jen liberální demokraté mohou zabránit konzervativní většině,“ vzkázal voličům šéf liberálních demokratů Tim Farron.

„Konzervativci vidí šanci posunout Británii doprava, protlačit tvrdý brexit a prosadit větší škrty,“ obává se skotská premiérka a šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová, jejíž strana je proti brexitu a usiluje o nezávislost Skotska na Británii.

Zda předčasné volby budou, nebo ne, o tom poslanci rozhodnou zítra. Počátkem června pak britští voliči možná dostanou možnost vyslovit se k tomu, které variantě brexitu dávají přednost.

Zobrazit celou diskusi