Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Potvrzeno: Kynštetr bude vyslancem v Irsku. Po 27 letech končí ve Sněmovně

Autor: Jakub Veinlich - 
18. dubna 2017
15:50

Už ve středu se sejde poprvé komise, která má vybrat nového kancléře Poslanecké sněmovny. Ten stávající – Petr Kynštetr (66) – po 27 letech končí. Původně tvrdil, že odchází do důchodu. Jak ale zjistila redakce Blesk.cz, Kynštetr míří do Irska. Vláda ho už na místo velvyslance schválila. Na jeho post ve Sněmovně se „tlačí“ 17 lidí. 

Máme to potvrzené, Petr Kynštetr si pomalu vyřizuje diplomatický pas. Kancléř Poslanecké sněmovny nemíří do důchodu, jak původně odůvodňoval svůj odchod z postu, ale odletí do Irska. Bude novým českým velvyslancem. „Vláda to už prý schválila,“ řekl Blesk.cz zdroj blízký samotnému kancléři.

Sám Kynštetr je ke své nové funkci zatím zdrženlivý. „Ta varianta je na stole,“ uvedl na přímý dotaz, zda může své schválení potvrdit. „Myslím, že vláda o tom jednala,“ potvrdil opatrně Kynštetr informaci. Jeho mise by měla začít od nového roku. Ze Sněmovny má přitom kancléř odejít k 30. 6.

Ministerstvo zahraničí vedené Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) obsazování postů velvyslanců nikdy dopředu oficiálně nekomentuje. „A to až do doby, než dostane dotyčný kandidát na velvyslance souhlas hostitelské země – takzvaný agrément,“ uvedla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. 

Dobře informovaný zdroj z diplomatického prostředí ale informaci Blesk.cz o schválení Kynštetra potvrdil. 

Otevírání obálek

Devítičlenná komise, která bude vybírat Kynštetrova nástupce, se sejde poprvé ve středu v 10 hodin. „Otevřeme obálky a zjistíme, zda všichni zájemci splnili kritéria, a stanovíme si harmonogram, jak si jednotlivé kandidáty budeme zvát k osobním pohovorům,“ řekl k prvnímu zasedání komise její člen, místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík z hnutí STAN. Kandidátů se přihlásilo 17. Jen dva z nich dosud pracovali v Poslanecké sněmovně. Jedním z nich je Jan Morávek, ředitel kanceláře předsedy dolní komory Jana Hamáčka, druhým pak Petr Jelínek, tajemník rozpočtového výboru.

17 kandidátů je málo

„Při výběru pro mě budou důležité kompetence, zkušenosti, znalosti a vize kandidátů,“ naznačil směr svého rozhodování při výběru nového kancléře další člen komise, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Kancléře budou také vybírat další místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předsedové poslaneckých klubů Pavel Kováčik (KSČM), Zbyněk Stanjura (ODS), Marek Černoch (Úsvit). Politiky doplní ještě dva zaměstnanci Sněmovny a také samotný Petr Kynštetr.

Jak vycházel Petr Kynštetr s politiky? Podívejte se: 

Odcházejícího kancléře počet přihlášených překvapil. Kandidátů je podle jeho dřívějšího vyjádření pro Blesk.cz málo. „Když se dělalo výběrové řízení na kancléře v únoru 1990, tak se přihlásilo kolem 100 lidí. Takže z tohoto hlediska je těch zájemců pro mě málo, sám jsem očekával větší zájem. Nevím, čím to je,“ dodal.

Do výběrového řízení na kancléře Poslanecké sněmovny s platem 100 tisíc měsíčně, ročními odměnami přes 300 tisíc a nárokem na řidiče se mohl přihlásit vysokoškolák, někdo kdo má manažerské a organizační schopnosti, kdo pracoval alespoň pět let ve vedoucí funkci a umí alespoň jeden světový jazyk a má čisté lustrační osvědčení.

„Pro mě bude důležité, zda má uchazeč nějaké manažerské zkušenosti, zda zná protokol, jak se umí vyjadřovat a zda umí jednat s lidmi,“ řekl Blesk.cz Gazdík, podle kterého může právě osobní pohovor hodně napovědět.

Samá chvála

Většina politiků práci Petra Kynštetra oceňuje. Považují ho za schopného manažera, který se snažil být vždy apolitický. „Nový kancléř, ať pokračuje v jeho práci. Musí to být komunikativní člověk s dobrými manažerskými schopnostmi, stejně jako je Petr Kynštetr,“ pochvaloval si práci poslanec a člen výběrové komise Marek Černoch (Úsvit).

„Co vím, má respekt u zaměstnanců a zároveň ho mají vesměs všichni rádi,“ hodnotí 27leté kancléřství Petra Kynštetra místopředseda Sněmovny Gazdík. „Laťka pro příštího kancléře je nastavena vysoko,“ pěje zas ódy na Kynštetra šéf lidoveckých poslanců Mihola, který bude mít také rozhodující hlas při výběru nového kancléře. Jméno nového vedoucího kanceláře Poslanecké sněmovny chce mít přitom šéf dolní komory parlamentu Jan Hamáček (ČSSD) na stole na přelomu dubna a května. 

 

panda82 ( 18. dubna 2017 16:52 )

No to bude výběr, Gazdík v tom má pazury, kolik dostal v obálce

lubosbeyr ( 18. dubna 2017 16:30 )

Chudák,trafiku až v Irsku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa