„PKC bude v podstatě takovým kulturně-kreativním hubem, který bude otevřen pro všechny. Chceme vytvořit inspirativní prostory, kde budou prostory pro workshopy, přednášky a konference, aby se centrum města oživilo,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Prostory bude mít v pronájmu několik organizací, například městská příspěvková organizace Institut plánování a rozvoje (IPR), Junák nebo Air Ventures zabývající se technologiemi. Akce se budou konat v šesti podlažích, kde bude 27 kanceláří či ateliérů, osm učeben pro více jak 2000 osob, tři sály, čtyři zázemí, tři schodišťové haly a dvůr, který bude sloužit k dočasným instalacím.

Náklady za tři miliony

Ještě před nastěhováním všech nájemců město prostory opraví, mimo jiné vymaluje nebo opraví toalety. Náklady by se měly vejít do tří milionů korun. „Rádi bychom, aby již v létě začali domy obsazovat noví nájemci,“ dodala Krnáčová. Po vypršení nájemních smluv Praha domy kompletně zrekonstruuje a vypíše výběrová řízení na jejich pronájem.

Podle primátorky chce vedení města pronajímat rovněž další nevyužité městské domy. Chystá i analýzu možného pronájmu tržnice v Holešovicích.

Blok radničních domů, který už roky zeje prázdnotou, těsně sousedí se Staroměstskou radnicí. Řadí se k němu i historický Dům U Minuty, z něhož je výhled přímo na Staroměstské náměstí. Původně tam sídlili magistrátní úředníci, kteří se ale v roce 2006 sestěhovali do pronajatého Škodova paláce.

Podívejte se, jak radniční domy vypadají:

Fotogalerie
4 fotografie