Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hlava katolické církve pokřtila první Češku v novodobé historii: Atmosféra byla mysteriózní, říká Taťána (49)

Autor: Karel Janeček - 
17. dubna 2017
19:29

Jedenáct lidí pokřtil při velikonoční vigilii v bazilice sv. Petra ve Vatikánu papež František. Mezi nimi i Taťánu Čempelovou (49) z Dětmarovic. Stala se první Češkou, kterou v novodobé historii křtila hlava katolické církve.

Úřednici dětmarovického obecního úřadu věnoval křest k nadcházejícím padesátinám duchovní otec Marcel Puvák (38). „Je to naprosto překrásný dárek, skutečně. Nesmírně si toho vážím. Toho, co se stalo, nápadu, který otec organizoval. Vážím si rozhodnutí Vatikánu. Musela to být vůle boží,“ řekla v pondělí Blesku máma tří dospělých dětí a babička tří vnoučat.

Bohoslužba trvala dvě a půl hodiny. Začala obřadem světla. Papež rozsvítil velikonoční svíci – paškál, která symbolizuje vzkříšení Krista – ta se pak nesla ztemnělou bazilikou.

„Celá bazilika byla ponořena do tmy, postupně se od ní rozsvěcovaly svíce, které lidé drželi v ruce. Po kázání papeže Františka přišel křest. Dojmy jsou úplně impozantní, jsou nádherné, protože celá ta atmosféra byla skutečně velmi mysteriózní,“ popisovala Taťána.

Dárek chystal farář Puvák od Nového roku. „Ptal jsem se nejprve svého známého kněze, který pracuje ve Vatikánu. Nesměle s pocitem jakési nepatřičné opovážlivosti, zdali by také jedna paní z Dětmarovic nemohla být pokřtěna papežem. Vyšlo to,“ usmívá se duchovní. Spolu s Taťánou byli pokřtěni věřící z Itálie, Španělska, USA, Albánie, Malty, Malajsie a Číny.

Proč se rozhodla pro křest?

„Když máte nějaké těžké rozhodnutí v životě a váháte buď pro, nebo proti, tak se vám pak vždycky hrozně uleví. Já jsem s tím křtem váhala a pořád jsem se ujišťovala, že to je správný krok. Když ten krok nastal, tak jsem věděla, že je to přesně to, co mělo přijít, že to tak mělo být,“ řekla Taťána Čempelová.

„Bez křtu jsem pořád byla na půl cesty. Nemohla jsem jít k přijímání, v podstatě jsem vždycky měla takový respekt před těmi dalšími členy naší farní komunity. Dnes jsem s nimi poprvé šla tou naší uličkou v tom našem malém kostele ke svatému přijímání,“ dodala.

Křest je součást velikonoční vigilie (bohoslužba), při níž si křesťané připomínají noc, kdy podle tradice vstal Ježíš Kristus z mrtvých. Je u věřících velmi významný i v případě, že ho neuděluje samotný papež.

Dospělí se křtí obvykle na Velikonoce, letos jím prošly v kostelech desítky dalších Čechů. Jenom jednoho z nich ale pokřtil osobně papež. Před křtem musel každý projít duchovní přípravou, která trvá minimálně rok.

VIDEO: Taťánu Čempelovou pokřtil ve Vatikánu papež

Video  Taťánu Čempelovou pokřtil ve Vatikánu papež  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi