Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Jste trapný“ i hádka o hodinky: Politici a odbory se chytli kvůli zavření krámů

Autor: mah - 
17. dubna 2017
20:18

Čeští kupující si stále zvykají na to, že velké obchody zůstávají zavřené o sedmi státních svátcích. O Velikonočním pondělí se ukázalo, že si nemohou zvyknout ani někteří obchodníci. Na rozdíl od prodavačů si tak mnoho volna neužili pracovníci České obchodní inspekce, kteří nové nařízení kontrolovali v terénu. Klid rozhodnutí nepřineslo ani politikům. Miroslav Kalousek (TOP 09) a Jan Skopeček (ODS) se pustili přes sociální sítě do výměny názorů se šéfy odborů i Hospodářské komory.

Česká obchodní inspekce (ČOI) dnes měla plné ruce práce. Podle mluvčího Jiřího Fröhlicha provedla 279 kontrol v maloobchodě i velkoobchodě. Dohromady pak zjistila tři porušení zákona. S obchody, které zákon porušily, zahájí ČOI správní řízení, ve kterém se rozhodne také o výši pokuty (až 1 milion Kč).

To na Twitteru kvitoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Ocenil, že se inspekce stará o to, aby se zaměstnancům dostalo jejich zaslouženého volna. Tím ale spustil lavinu reakcí. Opřel se do něj mimo jiné novopečený poslanec Skopeček. Ten například uvedl, že je Středula s názory „trapný“ a že o místo, které politik má, popř. plat, který za ně bere, prý může usilovat každý. 

 

To odborářského bosse nenechalo chladným. Připomněl, že mnoho zaměstnanců o svátcích do práce nechce. Do diskuze brzy přibyly další hlasy. Postupně se zvrhla v osočování, kdo je svým platem více vzdálený normálnímu zaměstnanci, i kdo jaké nosí hodinky.

K tématu se poté vyjádřil i předseda Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Jeho prohlášení, že odborům se celá věc pouze hodí do PR kampaně a na zaměstnancích a jejich rodinách jim až tak nezáleží, vzbudilo ještě větší vášně. 

V tu chvíli do všeho vstoupil i Miroslav Kalousek. Ten v reakci na Dlouhého příspěvek prohlásil, že je proti omezování pracovní doby. Zároveň se ale zastal odborů, které prý pouze dělají svou práci. Následně se ovšem opřel do Hospodářské komory a její podpory EET.


Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý vystoupil i proti progresivní dani:

gbrgbr ( 19. dubna 2017 00:14 )

Lidé podnikají proto, aby měli větší míru autonomie. I tu jim náš stát bere. Jaká pak je motivace? Neměl by stát spíš podnikání umožňovat? V tomhle souhlasím s postojem TOP09.

ondra.dos ( 18. dubna 2017 23:08 )

Obchody patří svým majitelům a ti by měli rozhodovat, kdy své obchody otevřou. Nechápu, proč by měla vláda rozhodovat o tom, co jí nepatří. Je zvláštní, že levice tolik bojuje za snižování nezaměstnanosti, ale na druhé straně zakazuje lidem pracovat.

SimonH ( 18. dubna 2017 22:23 )

Souhlasím s Miroslavem Kalouskem. Nesouhlasím s regulací prodejní doby. Navíc, proč v některé státní svátky má být zavřeno a v jiné ne? A proč v menších obchodech se pracuje normálně přes svátky a ve větších ne? To jsou nerovné obchodní podmínky.

aleksandra ( 18. dubna 2017 14:18 )

Já jsem taky proti regulaci pracovní doby, měli by si to zaměstnavatelé určovat sami. Pan Středula mi přijde úplně mimo realitu, uvědomuje si ten člověk vůbec, že jsou to právě podnikatelé, kteří vytvářejí pracovní příležitosti pro své zaměstnance? Očividně ne a někdo by mu to měl vysvětlit. Navíc navážet se do politiků kvůli jejich platu? To je hodně nízká rétorika, Středula může klidně kandidovat taky, jestli mu to přijde tak jednoduché.

renataren ( 17. dubna 2017 22:36 )

Kdyby u nás nebyla otročina, ale normální práce... Tyhle lidi jsou úplně vytržení z reality! Po škole hned nastoupí do vyšších pater politiky a káží o tom jak má taková prodavačka za kasou makat i o svátcích za 14 tis. brutto!!! Ať jdou do p.rdele!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa