Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Výbuch konvoje zabil i 68 dětí: V Sýrii přišlo při atentátu o život 126 lidí

Autor: ČTK, simao - 
16. dubna 2017
15:41

Jsou to smutné počty. Oběti útoku sebevražedného atentátníka na konvoj v Sýrii přibývá. Podle posledních informací je 126 obětí, což dnes oznámila orgniazce SOHR. Mezi nimi je přitom 68 dětí.

Silná nálož v sobotu vybuchla u konvoje autobusů v blízkosti města Halab (Aleppo). Podle stále se upřesňujících zpráv přišlo o život 126 lidí, mezi nimiž bylo 68 dětí a 13 žen.

Počet obětí se přitom od soboty opakovaně zvyšuje. Na konvoj u Aleppa zaútočil sebevražedný atentátník s nákladním autem plným výbušnin.

Autobusy, které se staly terčem útoku, čekaly na povolení pokračovat v evakuaci. Vezly lidi ze čtyř lokalit, které byly dlouhodobě obléhány povstalci nebo spojenci syrské armády.

K útoku se nikdo nepřihlásil. Syrské úřady ho připsaly teroristům, jak bez rozlišení označují islámské radikály i odpůrce režimu. Povstalecká koalice Ahrár aš-Šám, která má značný vliv v Idlibu, se ale od akce distancovala.

Mezi mrtvými i humanitární pracovníci

Útok se stal na místě, kde čekali lidé evakuovaní z několika lokalit. Sebevražedný atentátník odpálil nákladní auto s výbušninou u kolony 75 autobusů, v nichž byli převážně šíitští obyvatele vesnic Fúa a Kafrája.

Podle Ramího Abdar Rahmána ze SOHR je 109 obětí z vesnic Fúa a Kafrája, zbylí mrtví jsou humanitární pracovníci a povstalci.

Papež František ve svém dnešním velikonočním poselství hovořil o nečestném útoku na prchající. České ministerstvo zahraničí na Twitteru útok na autobusy s uprchlíky u Halabu odsoudilo a zdůraznilo, že „je nutné hledat politické řešení krize a spojit se v boji proti terorismu“. Koordinátor humanitárních operací OSN Stephen O'Brien řekl, že je touto „hrůznou a zbabělou akcí“ zděšen.

Francouzské ministerstvo zahraničí označilo útoky na civilisty za nepřijatelné a vyzvalo k ochraně evakuovaných lidí a k respektu mezinárodních humanitárních zákonů.

VIDEO: Místo tragédie po výbuchu vozu sebevražedného atentátníka nedaleko Aleppa

hlavamapa ( 16. dubna 2017 22:04 )

Jen ať chcipaji

Milann ( 16. dubna 2017 19:28 )

Ivanko na koho pošle taťka doutníky. Fotky jsi už dostala tady děti vypadali také že spí?

dr.shapiro ( 16. dubna 2017 19:15 )

 Poslal někdo fotečky roztrhaných dětiček IVÁNKE TRUMPETO-ŽIDOVÉ, aby vyronila pár slziček a donutila svého taťuldu doníka zaseknout někde tomaháwky?

orlik2016 ( 16. dubna 2017 16:53 )

Je to tragedie syrskeho naroda. Pan presidet prodal 2 pristavy za par vojenskych hracek a cena par set tisic mrtvych a rozbita zeme. Jo arabove se nikdy nepouci.

miroslav57 ( 16. dubna 2017 16:40 )

 Kačer nic?jo to nebyli herci se sarinem

Zobrazit celou diskusi