Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Američané vyzkoušeli novou atomovou bombu. F-16 ji bez nálože shodila v poušti

Autor: mah, ČTK - 
15. dubna 2017
17:55

Spojené státy na sebe přitáhly pozornost úspěšným shozením nejsilnější nejaderné bomby v Afghánistánu, která usmrtila nejméně 90 islamistů. Američané ale modernizují i svůj jaderný arzenál a pochlubili se úspěšným testem nové atomové bomby z poloviny března. Experti ze Sandijských státních laboratoří v Novém Mexiku v pátek informovali, že s hlavicí provedli první ze série nejaderných testů, když ji letoun F16 shodil na poušti v Nevadě.

Práce na bombě B61-12 běží už léta a vládní činitelé citovaní agenturou uvádějí, že nejnovější zkoušky s odpovídajícími maketami sehrají zásadní úlohu v úsilí o modernizaci zbraně.

V polovině března provedl první test víceúčelový stíhací letoun F-16 z letecké základny Nellis, který shodil inertní verzi bomby v Nevadské poušti. Cílem bylo prověřit nejaderné funkce a také schopnost letounu s touto zbraní létat.

„Je skvělé vidět, že všechny věci jdou dohromady: konstrukce zbraně, příprava testu, letoun, dosah a lidé, díky nimž to fungovalo,“ ocenila v prohlášení úspěšný test ředitelka Sandijského centra zdrojů Anna Schauerová.

Další letové testy budou podle plánu pokračovat příští tři roky. Podle představitelů Státního úřadu pro jadernou bezpečnost by výroba první B61-12 měla být dokončena v roce 2020. Zbraň v jaderném arzenálu Spojených států nahradí čtyři starší verze.

A tady už je zmíněná exploze nejsilnější nejaderné bomby, která vyplenila doupě ISIS:

Video  Matka všech bomb vyplenila základnu ISIS. Zemřelo 36 radikálů  - Reuters a Hudební banka - Preparing for Battle
Video se připravuje ...

gabreta ( 16. dubna 2017 01:49 )

Amíci vyskouší atomovou bombu a západ tleská. Kim vyskouší raketu a západ na něj chce útočit. Zvláštní pojetí demokracie!!!

brizolit ( 15. dubna 2017 20:41 )

Slunickari tleskaji temto dobytkum co znicej svet

jeeperscreepers ( 15. dubna 2017 20:26 )

Líp bych to nenapsal !!!

suov ( 15. dubna 2017 20:01 )

Udělejte dvě malé atom. bomby, a hoďte je na hlavu Trumpovi a druhou Mc Cainovi,,,

moiaza ( 15. dubna 2017 18:39 )

Když zkouší atomovou bombu agresor z USA, je to v pořádku. Když totéž udělá KLDR, agresor je nepříčetný.Agresor může všechno, ostatní nic. Agresor haraší zbraněmi v zájmu míru, ostatní v zájmu války. Tak to mi rozum nebere.

Zobrazit celou diskusi