Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Novou vládu čekají tři roky pod lešením. Na podzim začne oprava „Strakovky“

Autor: Jakub Veinlich - 
18. dubna 2017
05:01

Opadaná omítka, oprýskaná střecha či okna. I tak vypadá sídlo české vlády ve Strakově akademii. Blesk.cz zjistil z registru smluv, že si úřad zadal zpracování dokumentace na kompletní opravu. Tiskový odbor premiéra pak potvrdil, že opravy „Strakovky“ začnou na podzim letošního roku a potrvají přes tři roky. A lešení čekejte v těchto dnech i na Pražském hradě. 

Příští ministři z toho moc velkou radost mít asi nebudou. Na zasedání vlády je totiž budou doprovázet i dělníci. Sídlo české vlády projde kompletní rekonstrukcí. „Opravu vnějšího pláště Strakovy akademie plánuje Úřad vlády na období podzim 2017 až zima 2020, přičemž předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí přibližně 220 milionů korun bez DPH,“ vzkázal Blesk.cz mluvčí vlády Martin Ayrer.

Podívejte se na reportáž, jak vypadá Úřad vlády a jak se opravuje v těchto dnech ve svatovítské katedrále:

Video  Pražský hrad – rekonstrukce  - Jakub Veinlich, Petr Soukup, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Strakova akademie dostane nový plášť i střechu, a to vše pod dohledem památkářů. Nové budou i dnes oprýskané sloupky plotu. Výměna čeká také na okna, která jsou v dezolátním stavu. „V případě střešního pláště se jedná o opravu, příp. výměnu střešní krytiny, klempířských konstrukcí, úpravu hromosvodů a úpravu kamenných prvků osazených v rámci střešního pláště,“ zmínil dál mluvčí vlády.

Celková oprava bývalé studentské koleje z roku 1896 musí být velmi šetrná kvůli historické hodnotě. I barevný odstín nového pláště proto určí památkáři podle dobových údajů.

Na Hradě lešení už je

22 metrů vysoké lešení stojí v těchto dnech i ve svatovítské katedrále. Práce jsou totiž třeba na skle a omítce v průčelí stavby. „V tuto chvíli se provádí čištění kamene. Provádí se to obyčejným luxováním a pak se to myje obyčejnou vodou,“ řekl Blesk.cz kameník Petr Pilát.

Celková oprava vyjde na asi 10 milionů korun. A trvat by měla do konce prázdnin. „Stejně se restaurátorsky čistí a konzervuje vnější plášť vybraných kaplí v nejstarší části katedrály,“ zmínil mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

„Zfušovaná okna“

Do nového se může těšit také Hradní stráž ČR. Správa Pražského hradu jí objednala rekonstrukci domu v severním předpolí v královské zahradě. Rekonstrukce tu vyjde podle Davida Šebka asi na 18 milionů korun.

Hradní stráž bude mít nové zázemí. Hrad chystá vojákům domek, jehož rekonstrukce vyjde na 18 milionů korun. Hradní stráž bude mít nové zázemí. Hrad chystá vojákům domek, jehož rekonstrukce vyjde na 18 milionů korun. | Blesk.cz

„Lahůdka“ pak čekala na řemeslníky také v Míčovně Pražského hradu. Rekonstrukcí tu musí projít okna z 50. let minulého století. Že to bude náročné, zjistili restaurátoři téměř okamžitě. „Ta okna při předešlé repasi někdo hodně degradoval, že používal dost brutální metody a poškodil to dřevo do takové míry, že se musí snímat celé a znovu napouštět,“ postěžoval si uprostřed prací vedoucí restaurátorů Petr Vyhňák.

Rekonstrukce oken v Míčovně Pražského hradu vyjde na zhruba 3 a půl milionu korun. Správa Pražského hradu plánuje za rekonstrukci na Hradě i zámku v Lánech utratit letos asi 200 milionů korun. Rekonstrukce oken v Míčovně Pražského hradu vyjde na zhruba 3 a půl milionu korun. Správa Pražského hradu plánuje za rekonstrukci na Hradě i zámku v Lánech utratit letos asi 200 milionů korun. | Blesk.cz

Okna navíc váží téměř 200 kilo, a tak nakonec řemeslníci vysadili jen spodní část, na zbytku pracují z lešení. „Je nás tady na to v současné době osm a máme na to termín tři měsíce,“ dodal Vyhňák a vrátil se opět k práci.

Rekonstrukce oken v Míčovně Pražského hradu vyjde na zhruba 3 a půl milionu korun. Správa Pražského hradu plánuje za rekonstrukci na Hradě i zámku v Lánech utratit letos asi 200 milionů korun. Rekonstrukce oken v Míčovně Pražského hradu vyjde na zhruba 3 a půl milionu korun. Správa Pražského hradu plánuje za rekonstrukci na Hradě i zámku v Lánech utratit letos asi 200 milionů korun. | Blesk.cz

V letošním roce plánuje Správa Pražského hradu utratit za rekonstrukce na Hradě i zámku v Lánech zhruba 200 milionů korun. 

sores ( 18. dubna 2017 10:57 )

zdenekk: přesně tak, zkorumpované vlády už bylo dost od r.1989!!!!! Mají nahrabáno a na občany s.e.r.ou z vysoka! Všechno jsou to boháči, neexistuje český politik aby nebyl zazobaný, z čeho asi tak????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa