Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svátky jara na českých hradech a zámcích: Kam vyrazit na Velikonoce?

/
  • Svátky jara na českých hradech a zámcích: Kam vyrazit na Velikonoce?
    14. dubna 2017 ● 16:43

    Oslavte Velikonoce návštěvou českých hradů a zámků, které se s prvním dubnem probudily ze zimního spánku a otevřely své starobylé dveře, Pandořiny skříňky, tajné vchody, zahrady i srdce. Patnáctý duben je totiž Mezinárodním dnem památek a sídel, a tak je duben měsícem oslav historických pokladů dvojnásob. Tady je několik tipů, kam vyrazit.

  • 1.

    Hrad Bítov s vůní Velikonoc

    Velikonočně vyzdobený hrad Bítov budou mít možnost návštěvníci vidět od pátku až do pondělí. Prohlídka paláce s velikonočně vyzdobenými interiéry bude ukončena v hradní kuchyni, kde v sobotu a neděli bude navíc prezentována příprava pokrmů staročeské kuchyně přímo před vámi. Návštěvníci uvidí, jak se na hradě vařilo na starém kachlovém sporáku a na otevřeném ohni v krbu. Některé pokrmy budete také moci ochutnat. V kuchyni se ale neocitnete náhodou. Hrabata Daunové, původní obyvatelé hradu, totiž vždy na jaře rozdávali svým poddaným luštěninové pokrmy na posílení organismu po dlouhé zimě a hradní historie se nám takto připomíná. Děti pak mohou v kuchyni hledat zlaté vajíčko, za které čeká toho nejrychlejšího odměna.

    Kde: Hrad Bítov, Bítov 1, Uherčice

    Kdy: 14.–17. 4. 2017 od 9 do 15 hod.

    Vstupné: 130 Kč2658481:full:true:true

  • 2.

    Velikonoce na Raduni

    Na Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod velikonoční a Velikonoční pondělí zve zámek Raduň malé i velké návštěvníky k prohlídce reprezentačních a privátních salonů ve sváteční úpravě, doplněných květinovými aranžemi a dekoracemi inspirovanými dobovými předlohami 19. a první poloviny 20. století. Výklad průvodci obohatí o historii a tradice velikonočního zvykosloví na zámku i v podzámčí. A pokud si o tomto víkendu už brousíte zuby na jinou akci, nezoufejte. Velikonoční prohlídky budou opakovány také o následujícím víkendu, tedy 22. a 23. dubna.

    Kde: Státní zámek Raduň, Zámecká 67, Raduň

    Kdy: 14.–17. 4. od 10 do 17 hod. 18.–21. 4. od 10 do 16 hod.

    Vstupné: 120/90/360 Kč (plné/snížené/rodinné), děti do 6 let zdarma1242117:full:true:true

  • 3.

    Královské Velikonoce na Křivoklátě

    Přidejte se k historickému průvodu ve věrném dobovém kostýmu a vstupte na I. nádvoří hradu Křivoklát výjimečně zdarma. Ve dnech 14.–16. dubna totiž proběhne na hradě tradiční oslava Velikonoc spojená s bohatým jarmarkem. Nakoupit tady budete moci ručně vyrobené předměty, vyzkoušet sami jejich výrobu, vytvořit si originální šperk nebo si zkusit techniku práce na hrnčířském kruhu. Zážitkem ale může být už samotná cesta na hrad, pokud využijete možnosti a nastoupíte v sobotu nebo v neděli do vlaku taženého parní lokomotivou Šlechtična. Vlak vyjíždí z nádraží Praha–Smíchov vždy v 9 hodin ráno. Po příjezdu vlaku, okolo jedné hodiny, pak přijede na hrad Křivoklát historický průvod v čele s králem Václavem IV. a královnou Žofií.

    Kde: Státní hrad Křivoklát, Křivoklát 47

    Kdy: 15. 4. od 10 do 15 hod.

    Vstupné: na nádvoří zdarma, prohlídky 80/50 Kč (plné/snížené), s jízdenkou na parní lokomotivu sleva 20 %

    Hrad Křivoklát
    Autor: 

  • 4.

    Velikonoční veselice s kuřetem v Mníšku pod Brdy

    V neděli 16. dubna se bude na zámku v Mníšku pod Brdy nedaleko Prahy konat už 16. ročník charitativní akce Velikonoční veselice s kuřetem. Kuře pro vás chystá řemeslný jarmark, ukázky šermu spolu s představením rytířských zbraní, tradiční pašijové hry, čtení z bible, občerstvení i country hudbu. Samozřejmostí je pak speciální prohlídka zámku pro děti, která nese název Pohádkové dobrodružství s královnou Elsou. Netradiční prohlídky se ale budou konat během celých Velikonoc a zámkem vás provedou třeba princezny, skřítci nebo různá zvířátka.

    Kde: Státní zámek Mníšek pod Brdy, nám F. X. Svobody 1, Mníšek pod Brdy

    Kdy: 16. 4. 2017 od 10 do 17 hod.

    Vstupné: 130 Kč

    Zámek v Mníšku pod Brdy
    Autor: Martin Pekárek / Aha

  • 5.

    Mezinárodní den památek na Grabštejně

    Mezinárodní den památek a sídel na Grabštejně bude v roce 2017 věnován renesanční etapě v historii hradu i renesančnímu majiteli dr. Jiřímu Mehlovi ze Střelic. Pro návštěvníky proto budou připraveny speciální prohlídky renesančních interiérů s důrazem na toto pro hrad snad nejvýznamnější období. Malí návštěvníci budou mít navíc možnost zažít poutavou interaktivní prohlídku, při níž si vyrobí kromě jiného třeba právě zmiňovaného hradního pána ve zmenšené podobě.

    Kde: Státní hrad Grabštejn, Hrádek nad Nisou

    Kdy: 15. 4. od 10 do 15 hod.

    Vstupné: 80/60/220 Kč (plné/snížené/rodinné)

    Hrad Grabštejn
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Vimperk

    Zámek Vimperk se konečně dočká výrazných oprav. Tuto sezonu si jej proto můžete naposledy prohlédnout v původním stavu a podívat se například na zachovalé fresky na stěnách, které již brzy budou opět kompletní. „Vimperský zámek jsme přebírali od národního parku Šumava na začátku roku 2015 s příslibem oprav a tento příslib nyní začínáme naplňovat. Naším cílem je uvést zámek do důstojného stavu srovnatelného s jinými národními kulturními památkami,“ připomněl Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích. Národní památkový ústav uspěl s žádostí o dotaci ve výši 110 164 811 Kč, které poslouží na obnovu Horního zámku.

     

    Ani letos však Vimperk nezůstává pozadu a na Velikonoce chystá zajímavou akci nejen pro děti – výtvarný workshop Impresionistické Velikonoce. Podle malíře A. Lopoma si můžete namalovat vajíčko, vymalovat Velikonoční ostrovy nebo zkusit vytvořit vlastní impresionistický obraz. Přijďte se podívat, jak vzniká impresionistická malba v akci. Vstupné na tuhle dílničku je zahrnuto v ceně vstupenky do Muzea Vimperska, které v útrobách zámku také najdete.

    Zámek Vimperk
    Autor: E15 Stepan Bruner
  • 7.

    Velikonoce v Praze

    Fotogalerie
    17 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy