Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kosovo je v pohotovosti kvůli teroru. Policii posílila i Albánie a Makedonie

Autor: pet, ČTK - 
14. dubna 2017
15:10

Kosovo uvedlo své policejní složky do pohotovostního stavu, což pro policisty znamená prodloužení směn a zrušení všech dovolených. Informovala o tom v pátek agentura APA. Priština ke zpřísnění bezpečnosti přistoupila poté, co americké velvyslanectví v zemi varovalo před možným teroristickým útokem. Policejní bezpečnostní opatření posílily také sousední Albánie a Makedonie.

Služby kosovských policistů jsou nyní dočasně prodloužené z osmi na dvanáct hodin, uvedl náměstek ministra vnitra Milan Radojević. Policie podle něj ve čtvrtek večer začala uplatňovat zvláštní operační plán. Radojević odmítl sdělit, že postup policie souvisí s prohlášením americké ambasády.

Albánská policie ke svým krokům uvedla, že během nynějších velikonočních svátků posílila ostrahu kostelů a dalších náboženských míst, ale také poslala více strážníků do ulic a na hraniční přechody. Opatření vysvětlila snahou předejít „kriminálním aktivitám a činům teroristického charakteru“.

Makedonie reaguje na útoky v Egyptě

Makedonské ministerstvo vnitra oznámilo, že vzhledem k teroristickým hrozbám a nedávným útokům na křesťanské kostely v Egyptě přijalo řadu opatření.

V Kosovu, Albánii a Makedonii tamní americká velvyslanectví zveřejnila na svém webu varování, ve kterém turisty z USA upozorňuje na možné teroristické nebezpečí.

Zatímco obyvatelé Kosova a Albánie se hlásí převážné k islámu, v Makedonii patří k muslimům zhruba třetina populace. Všechny tři země ale evidují případy, kdy se jejich občané přidali k radikálům bojujícím v Sýrii a Iráku. Odhaduje se, že od roku 2012 jich z regionu odešlo bojovat až 600.

Posílení policejních jednotek není na seznamu jen těchto států. Své o tom ví i Česko, které posílilo vnější ochranu měst, hlavně hlavního města Prahy, kvůli Velikonocům.

Policejní hlídky kvůli Velikonocům posílila i Praha. Podívejte se:

Video  Velikonoční Praha pod dohledem policie: Hlídky v okolí obchodů i památek.  - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi