Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohřeb mistra světa Valenty: Přítelkyně nad rakví prozradila, co mu nestihla říct

Autor: dce, kon, ljš - 
14. dubna 2017
13:21

Smutné rozloučení s freediverem Martinem Valentou proběhlo v pátek v Horní Branné na Semilsku. Osmadvacetiletý potápěč zemřel za zatím nevyjasněných okolností patrně při ponoru v jilemnickém bazénu. Na pohřeb dorazily stovky lidí.

Martin (†28) zemřel 9. dubna při potápění v jilemnickém bazénu. Na jeho dně ho našli po odpoledním tréninku. Bohužel se zřejmě rozhodl potápět sám, bez parťáka, který by ho hlídal, a došlo u něj ke ztrátě vědomí. Jeho úmrtím se zabývá policie, která nařídila soudní pitvu. 

Posledního rozloučení v Horní Branné u Semil se zúčastnily téměř dvě stovky lidí. Na hodinový pohřeb dorazila Martinova sestra Jana, která byla jeho patrně největším fanouškem. Dále přišel i jeho starší bratr Michal a dvojče Tomáš.

Rodina nechala Martinovi zahrát písničku od Adele, Aerosmith, Michala Davida či AC/DC. Řečník, který shrnul úspěchy mladého potápěče, později přečetl i vzkazy od pozůstalých.

„Nikdy by se nemělo stát, aby rodiče přežili své děti. Bohužel se to stává. Život je k nám nemilosrdný. Jsem na tebe obrovsky pyšná za to, co jsi dokázal. Zůstaneš navždy mojí součástí života. S láskou, tvoje mamka.“

„Martine, obdivoval jsem tě za všechno, co jsi dokázal. Jsem na tebe pyšný a hrdý. Vždy jsi reprezentoval a proslavil naše jméno doma i ve světě. Díky, taťka.“

„To, co jsi dokázal za 28 let, málokdo dokáže za celý život. To, že jsi poznal sám sebe, i to, jaké to je milovat. Pořád ses zdokonaloval, překonával se ve všech ohledech. Jsi inspirací pro mnoho lidí. Jsi inspirací a vzorem pro mě. Kéž bych mohla být alespoň zčásti jako ty. To, že nás opouštíš v tomto životě, neznamená, že se vidíme naposled. Jen se tam nahoře pěkně uveleb, vezmi si k tomu plnou mísu oříšků, čerstvě vymačkaný mošt a počkej na nás. Však se tam časem jednou sejdeme. Chci ti tam nahoru vzkázat, že tě miluji nejvíce, jak jenom segra bráchu milovat dokáže. Už předtím jsem říkala, že jsi anděl, teď ses tím andělem opravdu stal. Sestra Jana.“

„Martine, pamatuji si, jako by to bylo včera, když jsme do sebe večer po tanci poprvé vrazili. A mně se v tu chvíli podlomila kolena. Od té doby jsem s tebou prožila ty nejkrásnější chvíle života a ta rýha, kterou mám teď v srdci, tam už zůstane navždy. Ničí mě pomyšlení, že tě už nikdy neobejmu a nepolíbím. Nedávno jsme si povídali o tom, co se nám na tom druhém líbí, a já ti neřekla vše jen proto, abys nezpychnul. Ale měla jsem ti toho říct spoustu. Nejvíce jsem na tobě milovala tvé obrovské srdce. Vešlo si ti do něj tolik lásky pro všechny. Nikdy jsi na nikoho nezapomněl. A proto jsi získal nejen celé mé srdce, ale i srdce všech členů mé rodiny. Dále bylo úžasné pozorovat, s jakou vervou a vášní jsi do všeho šel. Tvoji vůli a odhodlanost dosáhnout svého, co sis naplánoval. Nikdy nezapomenu na tvůj nádherný úsměv, který jsi rozdával i v situacích, i když zrovna tobě do smíchu nebylo. V životě jsem tě neslyšela říci někomu ne. Všem jsi pomáhal, aniž bys čekal něco na oplátku. Byl jsi tím nejlepším partnerem, kterého si žena může přát. Člověk si uvědomí, o co přišel, až když to nadobro ztratí. Dala bych cokoliv na světě, aby ses mi vrátil zpět. Věřím, že mě budeš seshora ochraňovat, jako jsi to dělal celou dobu. Navždy tě budu milovat, tvoje přítelkyně Lucinka.“

Valenta byl velký profesionál a držitel řady národních rekordů. Ten poslední překonal v prosinci, když ve statické poloze vydržel pod vodou na jeden nádech celých 9 minut a 14 vteřin.

„Ne všichni, co to pod vodou milujeme, si uvědomujeme, že je tady malinká šance, že nás jednoho dne na konci ponoru nečeká vynoření… A sem tam si toho »Černého Petra« někdo vytáhne…,“ napsal krátce po Martinově smrti jeho kamarád Václav.

Jak se Martin potápěl, se můžete podívat na videu:


korejs ( 15. dubna 2017 18:36 )

Je to riziko podnikání...pokud by rodina nedala souhlas s informacemi...mohla by žalovat,ale asi tak to nikdy není...

Kamarad99 ( 15. dubna 2017 18:08 )

Všichni se zamyslete nad úrovní této diskuze !!! Nebylo by lepší napsat? Upřímnou soustras rodině ! a víc se v tom nehrabat, nikdo kdo tu píšete tyhle nesmysli jste ho neznali, byl to super kluk a kamarád a tyhle zbytečný komentáře jsou opravdu projevem smutné úrovně anonymních diskuzí českého internetu ! Běžte do háje!

Anonym5967 ( 15. dubna 2017 17:53 )

 Pane "chytrý" když mate tak silný slova.. mohl bych vědět jak se jmenujete a odkud jste? Vy asi nejste vůbec vyrovnaný člověk a doporučil bych vám navštívit psychiatra. Nebo lépe, rovnou Bohnice.

krtekzhor ( 15. dubna 2017 17:35 )

tak se vyrovnávej a nelez na chat blesku.normální clověk když mu umře blízky nemá naladu na nic natoz nekde na fb nebo na chatu blesku vyjadrovat sve pocity

krtekzhor ( 15. dubna 2017 17:33 )

nejhorší je když si o sobě začne člověk myslet že je nesmrtelný.za blbost se holt platí-on zaplatil ale moc

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání