Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Američané použili svou nejsilnější bombu: Shodili ji na doupě ISIS

Autor: ČTK, val - 
13. dubna 2017
21:24

Svou nejsilnější nejadernou bombu GBU-43 shodily Spojené státy ve čtvrtek vpodvečer středoevropského času v Afghánistánu. Konkrétně cílila na jeskynní systém, který prý v provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem sloužil jako úkryt bojovníků takzvaného Islámského státu. Agentuře AP to sdělil mluvčí Pentagonu Adam Stump.

V oblasti Nangarhár při protiteroristické operaci o víkendu zahynul jeden americký voják. Američané region společně se sousední provincií Kunar označují za hlavní působiště IS v Afghánistánu se 700 bojovníky. Afghánské úřady hovoří až o 1500 členech IS.

Přes devět metrů dlouhá bomba GBU-43 je se zhruba jedenácti tunami výbušniny nejničivější nejadernou zbraní v arzenálu Spojených států a do dneška nebyla nikdy použita. Její alternativní název Massive Ordnance Air Blast bomb zkracovaný na MOAB jí vysloužil přezdívku Mother Of All Bombs, neboli „matka všech bomb“.

Zbraň s GPS naváděním byla poprvé testována v březnu 2003, těsně před začátkem války v Iráku. Pentagon poté zkoumal, zda lze její použití v boji ospravedlnit, a dospěl k závěru, že z hlediska mezinárodního práva nejde o nahodile zabíjející prostředek.

GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast bomb (MOAB) - největší nenukleární bomba USA GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast bomb (MOAB) - největší nenukleární bomba USA | Eglin Air Force Base via AP

Výsledek zatím neznámý

„Toto je správná munice na eliminaci překážek, jimž čelíme, a na udržení naší ofenzívy proti ISIS-K v pohybu,“ řekl agentuře Reuters šéf amerických a mezinárodních sil v Afghánistánu generál John Nicholson. Uvedl přitom jednu ze zkratek používaných pro afghánskou organizaci islamistů. Dodal, že bomba vypuštěná z bombardéru MC-130 dopadla na jeskyně a bunkry ukrývající ozbrojence. Výsledek operace zatím není známý.

„Jako terč jsme vybrali systém tunelů a jeskyň, který bojovníkům ISIS umožňuje volný pohyb a usnadňuje jim útoky na americké vojenské poradce a místní vojáky,“ řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Podle generála Nicholsona by měly přípravy zásahu minimalizovat nebezpečí pro afghánské a americké síly a „maximalizovat zničení“ pozic IS.

Podle agentury AFP je v tuto chvíli v Afghánistánu kolem 8400 amerických vojáků, kteří radí místním vojenským složkám a podporují je v tažení proti Talibanu a organizaci IS. Afghánský Taliban usilující o svržení vlády v Kábulu a Islámský stát zároveň bojují mezi sebou o vliv a území.

Pink ( 14. dubna 2017 01:00 )

Američtí váleční štváči jedině co umí je něco rozbombardovat a provokovat Rusko,aby jednou někomu pomohli,tak to ne.USA je zlo pro celý svět.

Rafan4321 ( 14. dubna 2017 00:21 )

 pro MarkusH. : a ty snad vis, kolik tam zemrelo civilistu ?

noacojezase ( 13. dubna 2017 23:28 )

Kdyby si Taliban nevytvořili, nemuseli by se starat.

MILLLIS ( 13. dubna 2017 23:14 )

No vsak je taky docela mozny, ze zanedlouho budou bomby padat po celym svete...a i nicivejsi, nez jen "Mother Of All Bombs"....

Lan2211 ( 13. dubna 2017 23:07 )

Konecne nekdo neco dela, a opet jsou to Americani, kdo se postara o talibance, jen tak dal, lets go USA

Zobrazit celou diskusi