Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sebevražedná hra Modrá velryba je v Česku: Ve světě zabila přes 150 dětí!

Autor: shp - 
14. dubna 2017
05:00

Čeští rodiče mají strach a právem. Do republiky dorazila po sociálních sítích šílená hra, která navádí děti a náctileté k tomu, aby si ubližovali a páchali sebevraždy. Objevují se první domácí oběti a ze světa přicházejí děsivé informace o až 150 obětích. Víte, co vaše dítě dělá na internetu?

Sebevražedná hra Modrá velryba vznikla v Rusku a rozšířila se v něm po sociálních sítích jako mor. Místní cenzura Roskomnadzor se snaží stránky a diskuze věnující se Modré velrybě mazat, ale každý den přibývají desítky nových. Soutěž odkazuje na sebevražedné chování velkých mořských savců, kteří se vrhají na břeh a dobrovolně hynou.

Uživatel, který se chce zapojit, musí nejdříve tzv. kurátorovi sdělit své osobní informace. Ty pak anonymní kurátor proti hráči použije, pokud chce s Modrou velrybou přestat. Přicházejí výhružky smrtí, které se nevztahují jenom na hráče, ale zároveň i na jeho rodinu a blízké.

Po zapojení musí hráč splnit 49 brutálních úkolů včetně vyřezání velryby na vlastní tělo a poslání fotky kurátorovi. Poslední 50. úkol je nejvíc drastický. Jde o sebevraždu, po které účastník soutěže »vyhrává«. V Rusku se už podařilo dopadnout prvního kurátora Filippa Budějkina.

Vzhledem k propojení sociálních sítí se Modrá velryba brzy dostala za hranice Ruska. Hrají ji děti v zemích bývalého Sovětského svazu, v Itálii, Spojených státech, na Slovensku i v Česku. „Spočítali jsme 130 sebevražd dětí mezi listopadem 2015 a dubnem 2016,“ informoval list Novaya Gazeta.

Video  Policie potvrdila sebevražednou hru v Česku: První obětí Modré velryby je údajně Dominika (14)  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Podle poznatků tamní policie může jít o reálné číslo dětí, které si v Rusku vzaly život kvůli Modré velrybě. Ve světě je vyšetřováno minimálně 20 dalších případů, takže obětí Modré velryby může být až 150. Jde ale o pouhé odhady, sebevražedná hra může mít na svědomí mnohem více dětských životů.

Nejznámějším případem je smrt ruských kamarádek, které kvůli Modré velrybě skočily ze 14. patra. Veronika Volkova (†16) a Yulia Konstantinova (†15) byly na místě mrtvé. Děsivá hra zabíjela už i v sousedním Slovensku. Její obětí se stal Denis (†16). 50, úkol splnil tím, že skočil pod vlak.

Policie potvrdila výskyt Modré velryby i v Česku. „Po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že tato hra se opravdu vyskytuje na území České republiky a bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež,“ prohlásila policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

První veřejně známou obětí, která si naštěstí na život nesáhla, je Dominika (14). Do hry se zapletla přes ruskou sociální síť Vktontakte.ru. Rozhodla se přestat, ale to už jí začal kurátor vyhrožovat, že si ji najde a zabije. Vyděrač ví, jak se jmenuje a podařilo se mu o dívce získat další informace.

Bojím se úplně všeho. Bojím se toho, co mi píšou, bojím se toho, co mi volají. Bojím se to ukončit, bojím se to hrát dál. Myslím hlavně na svoji rodinu, nechci jí ubližovat, jinak je mi to prakticky úplně jedno,“ vypověděla podle TN.cz. Hru začala hrát ze zvědavosti, zabít se nikdy nechtěla.

Policie nyní prověřuje podezřelé případy, které by mohly mít s Modrou velrybou spojitost. Jako první se mluvilo o mladíkovi (16) z Kladna, který podezřele spadl z mostu. Naštěstí přežil. Mnohem děsivěji dopadly asi patnáctileté školačky Veronika a Růžena v Mlékojedech. Šly naproti vlaku, který je přejel a usmrtil.

Kolik reálných obětí má Modrá velryba v Česku, není jasné. Blesk.cz apeluje na rodiče, aby nyní více sledovali, co jejich děti na internetu dělají. Podle odborníků jsou ke zmanipulování nejvíce náchylní mladí ve věku 13 až 19 let. Pokud uvidíte varovné signály u svých dětí, okamžitě jednejte.

Gangster_murder ( 20. června 2018 17:20 )

 Hra ja super jenom jste ji nepochopili kdo neví jak to hrát ta ať to nehraje, podle mě je to dobrá hra jen se musí vědět co dělat a co ne! Komu se to nelíbí tak ať to nehraje. Já proti tomu nic nemám je to super hra a čekám až vydají další verzi dal jsem to vědět vydavatelum v Rusku a čekám až výjde nová verze hry Modrá Velryba doufám že to bude brzo děkuji 👍

Brono ( 14. dubna 2017 20:42 )

Ja si nemyslim ze ten kdo tu takzvanou modrou velrybu vymyslel ze by si neco zaslouzil kazda hra ma sve pravidla a tahle je ma proste takove a nemyslim si ze ty deti ci lidi nekdo nutil k tomu aby to zacali hrat takze za nic nemuzou a pokud sou ti tmdeti blbi a jdou do toho berou si sami na sebe svou zodpovednost nikdo jim nerekl at to hraji a ten kdo tu hru vymyslel nemuze za dnesni demenci dnesnich deti

Mamba ( 14. dubna 2017 13:08 )

Někdy nepomůže ani to že si s děckem rodiče promluví,věnují se mu jak by aspoň trochu měli,kontrolovali občas co kdy dělá atd.Stačí jeden impulz a je to s prominutim v ***i.Ono se jednodušše řekne že aspoň trochu chytrej člověk to nezkouší nebo se nezajímá.Šílenec a schopnej manipulátor vás donutí skoro ke všemu,takže lepší je nic takovýho vubec nezkoušet,je to válak nervů. Jeden ukrajinskej novinář to prej zkusil,aby mohl profesionálně říct o čem to je atd.,a skončil na psychiatrii.někoho už prej chytly,ale je udajně plno tzv. správců,a nikdo neví vlastně kolik,taže buhví jestli to zarazej nebo je pochytaj.Takoví šmejdi šílený by měli bejt zavřený za hodně tlustýma zdma blázince a do konce života nevylýzt,anebo líp,za to co maj na svědomí jim dát rovnou elektriku..Hnus !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aeraluna ( 14. dubna 2017 12:40 )

Děti si stěžují, že témata maturitních slohových prací jsou málo moderní, neodpovídají jejich životnímu stylu a vzdělání - a pak jsou natolik pitomé, že se chytí na tavouhle hru?! Pak žádná škoda...zní to možná tvrdě, ale to je život.

assassinka666 ( 14. dubna 2017 11:28 )

 No to je zase blbost..pokud by ty sebevraždy v česku měly spojitost s tímhle paskvilem, tak by se na to přišlo hned..ono fakt není vidět, zda má někdo na těle vyrytou tu obludnost. Za další jsem v jednom podobném článku četla, ze kurátor mluví pouze rusky..by me při inteligenci zahraničních hráčů zajímalo, kolik jich zvládá rustinu. I když třebas si to vygoogli 😂 pokud je někdo tak ubohý, aby se zapojil a poslal cizímu člověku své osobní údaje a následně se poskozoval a tak podobně..tak jako pardon, ale at si jde klidně hupsnout pod vlak. O pár blbcu bude méně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání