Modrá velryba je nebezpečná hra, která měla zabít až 150 náctiletých po celé Evropě. Před výskytem hry na českých sociálních sítích varovala i Policie ČR. Odborníci však kontrují, že Modrá velryba je hoax.

Modrá velryba pochází z Ruska

První zmínka o hře Modrá velryba je z května 2016. Ruský tisk Novaja Gazeta tehdy propojil smrt 80 dětí a podezřelou skupinu F57 na sociální síti VKontakte, což je ruská obdoba Facebooku. Všechny mrtvé děti do skupiny patřily. Zakladatelem měl být Filip Lis zvaný Lišák, skutečným jménem Filip Budeikin (22), (F – Filip, 57 – dvě poslední čísla jeho telefonu).

Původně to měla být fiktivní hra plná nevinných úkolů, jako nakreslit si na ruku obrázek velryby či se jít na střechu podívat na východ slunce. Když v listopadu 2015 skočila pod vlak Irina Palenková (skutečným jménem Renata Kambolina), začali členové skupiny sdílet pochybný obsah plný sebepoškozování a materiálů týkajících se sebevražd. Hra měla být podle serveru E-Bezpečí.cz jen marketingovým tahem, jak zvýšit návštěvnost skupiny.

Modrá velryba v Česku: Pravda nebo hoax?

Kauza nebezpečné hry se hojně řešila v médiích i sociálních sítích. Ve čtvrtek 13. dubna vydala Policie ČR po důkladném zmonitorování sociálních sítí varování, že nebezpečná hra Modrá velryba dorazila do České republiky. Už pár dnů panovalo podezření, že dvě mladé dívky z Mlékojed se staly oběťmi této hry. Podle svědka se vzaly za ruku a šly naproti vlaku, který je srazil.

Odborníci svorně tvrdí, že Modrá velryba je jen marketingovým lákadlem. „Žádná hra tohoto typu v současnosti organizovaně realizována v ČR není, původně šlo o marketingový tah, který měl přitáhnout nové uživatele do konkrétních skupin na sociálních sítích. V současnosti má »hra« především podobu tzv. memů či výzev k zapojení, zejména pak k napodobování a plnění vymezených úkolů,“ řekl Kamil Kopecký, vedoucí Centra prevence virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Ministr vnitra Milan Chovanec proto v České televizi (ČT) vyzval policejního prezidenta Tomáše Tuhého, aby ho o Modré velrybě informoval a předložil důkazy o její existenci. „Chci od policie vědět, jestli policie děsí, nebo jestli varuje. Policie musí disponovat důkazy o tom, jestli opravdu nějaká forma této hry může být určitá marketingová značka, pod kterou se bohužel mnozí schovají,“ prohlásil.

VIDEO: Ruský spot varující před hrou Modrá velryba

Pravidla hry Modrá velryba

Potenciální hráč se do hry Modrá velryba hlásí přes sociální sítě. Tam se mu ozve tzv. kurátor, který od něj vyláká osobní informace. Následuje 50 dnů, během kterých hráč musí splnit 50 úkolů. Posledním úkolem je sebevražda. Pokud hráč nechce úkoly plnit, přicházejí výhružky smrtí, které se nevztahují jenom na hráče, ale zároveň i na jeho rodinu a blízké.

Vše o hře Modrá velryba čtěte ZDE

VIDEO: Youtuber Kuře tvrdí, že zná první českou oběť Modré velryby

Video
Video se připravuje ...

Youtuber Kuře o sebevražedné hře Modrá velryba, kterou hrají i české děti: Z jeho slov mrazí! Youtube.com

Fotogalerie
21 fotografií

Další články o hře Modrá velryba: