Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Češi jedou na Velikonoce a bourají jako o závod. Doprava místy kolabuje

Autor: ČTK, deb - 
13. dubna 2017
16:53

Silný provoz sužuje ve čtvtek řidiče na silnicích Vysočiny včetně úseku dálnice D1.  V Třebíči poblíž obchodního centra se kvůli silnému provozu zcela zablokovaly dvě křižovatky, řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Napjatá situace se dala očekávat, proto se Ředitelství silnic a dálnic rozhodlo omezit běžnou údržbu komunikací, která by si vyžádala snížení počtu jízdních pruhů.

Dopoledne vznikaly na dálnici D1 kolony v místech s dopravním omezením. Celý den policisté zaznamenávají na území kraje velmi silný provoz hlavně poblíž obchodních center. „S větším počtem vozidel musejí řidiči počítat také odpoledne a večer, a to zejména na dálnici D1 a na dalších páteřních komunikacích celého kraje,“ dodala mluvčí.

Policisté vyšetřovali 21 dopravních nehod od 07:00 do 15:30, při nichž dva lidé utrpěli lehká zranění. Kolem 15:30 byl vysočinský úsek dálnice D1 bez dopravních nehod. Před všemi omezeními v úsecích, kde se dálnice opravuje, se nárazově tvoří kolony. Žádná z nich nepřesahuje délku tří kilometrů.

 

Policie v akci: Na silnicích budou 3000 „dopraváků“

Policisté už ve středu zahájili celostátní dopravní akci, při které budou až do pondělí zejména na hlavních tazích a na kritických místech. Na silniční bezpečnost jich dohlíží zhruba 3000. Kontrolují plynulost provozu a dodržování předpisů, především zákaz požívání alkoholu či drog před jízdou. Ode dneška do pondělí mají děti školní prázdniny.

VIDEO: Podívejte se, jaké bude počasí o Velikonocích

Video  Velikonoce na sněhu!? Podívejte se na kompletní předpověď počasí na celé svátky  - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zácpy u nákupních center

Kolony se od rána tvoří v Pardubicích. Jde o souběh dopravních omezení i toho, že lidé se zásobují před velikonočními svátky a víc jezdí do supermarketů. Dopoledne zastavil u doubravického nadjezdu dopravu porouchaný jeřáb. Dlouhé fronty se tvoří také například u vlakového nádraží, kde se propadla vozovka a jeden jízdní pruh je zavřený, řekla policejní mluvčí Eva Maturová.

V Brně a okolí policisté kolem 15:00 evidovali standardní odpolední dopravní špičku. „Zatím se nic zásadního neděje,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj část řidičů mohla odjet na svátky z města už ve středu, kdy byl poslední školní den. Dopravu na dálnici D1 na 205. kilometru ve směru na Brno ale komplikovala nehoda kamionu mimo vozovku, následky policisté odstranili kolem 15:00. Tři auta se později srazila na 204. kilometru ve směru na Vyškov. Nehoda zablokovala levý jízdní pruh a vytvořila se před ní asi čtrnáctikilometrová kolona.

Havárie cisterny s benzinem uzavřela silnici mezi Karlovými Vary a Chomutovem nad obcí Boč. Benzin vytékal a bylo nutné ho odčerpat.

V Královéhradeckém, Plzeňském a Jihočeském kraji je na silnicích klid. „Dopravní situace dnes odpoledne na všech hlavních tazích odpovídá běžnému provozu,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Lenka Sýkorová. Kolona se odpoledne vytvořila na dálnici D35 na trase z Olomouce do Lipníku nad Bečvou, kde se v tunelu srazila dvě auta. Nehoda bez zranění ale uzavřela jen levý jízdní pruh.

Ve Zlínském kraji se podle policie kolony dnes objevily jen kvůli drobným dopravním nehodám. Na silnicích ve středních Čechách policie eviduje jen pár lehčích nehod, které významně nezkomplikovaly dopravu. Menší zdržení čeká na řidiče na dálnici D10 u Svémyslic, kde je kvůli opravám mostu doprava svedena do dvou zúžených pruhů v každém směru.

Silničáři odkládají opravy

„S ohledem na zvýšený provoz, spojený s odjezdem na svátky a návratem zpět, budou od dnešních 12:00 do úterý 10:00 práce údržby omezeny na nezbytné minimum,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Zákaz provádět jakékoliv práce vyžadující snižování počtu jízdních pruhů platí ve čtvrtek od 15:00 do 21:00 hodin, v pátek od 8:00 do 12:00 hodin a v pondělí od 15:00 do 21:00 hodin. Opatření se nevztahuje na operativní zajištění dopravních nehod nebo havárií a na dlouhodobé uzavírky. I během velikonočních svátků tak budou pokračovat opravy dálnice D1 a další velké rekonstrukce. 

Řidiči mohou dopravní informace o situaci na české silniční síti čerpat z internetových stránek dopravni info, z nové mapy dálnice D1 a z facebookových stránek Ředitelství silnic a dálnic.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi