Velikonočních trhů na území Prahy je v současnosti celá řada. Vůně jídla se line po všech významných náměstích nebo na náplavce. Během návštěvy takových míst lidé rádi relaxují a užívají si chvíle pohody. Podle odborníků z Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) je však namístě také jistá dávka obezřetnosti.

Jarní období je pro trhy ošemetné zejména kvůli častým výkyvům počasí a rychlým změnám teplot. „Rozdílné venkovní teploty a sluneční záření mohou mít vliv na vystavované potraviny, které by měly být chráněny před jakoukoliv kontaminací z vnějšího prostředí. Potraviny, které podléhají rychlé zkáze, by měly být uchovávány v chladicích zařízeních při vhodných teplotách,“ uvedl ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek.

V případě, že si u stánku hodláte objednat jídlo podávané v teplém stavu, by vám měl pokrm stánkař vydat co nejdříve po tepelném opracování a teplota jejich uchování by neměla klesnout pod 60 stupňů Celsia.

Kde jíst a kde ne?

Pokud bude mít návštěvník venkovních trhů smůlu a pozře nevhodně skladované nebo upravené potraviny, může si domů místo příjemně strávených chvil odnést okamžiky nezáviděníhodných střevních potíží. Jak tedy rozpoznat, jestli je jídlo v daném stánku v pořádku?

V některých případech to samozřejmě poznat nelze, přesto mají lidé možnost svým chováním do značné míry případné riziko snížit. Podle šéfa pražské hygieny je dobré věnovat pozornost celkovému vzhledu stánku a jeho okolí, důležitá je také čistota stánku a jeho pracovních ploch. V neposlední řadě mnoho prozradí samotná obsluha a její chování. „Doporučujeme dát na zdravý selský rozum a zkušenosti,“ dodal Jan Jarolímek.

Loni řádila salmonelóza

Ze strany odborníků v tomto směru nejde o prázdné výkřiky do tmy. Návštěvníci loňského festivalu Apetit Piknik, který se konal na konci června, mají ještě v živé paměti nákazu salmonelózou, která se tehdy podle epidemiologů potvrdila u čtrnácti návštěvníků z Prahy. Ve skutečnosti se jí však mohli nakazit ještě další mimopražští návštěvníci festivalu.

Kromě velikonočních trhů v Praze zahájil provoz také značný počet sezonních farmářských trhů. Ty se v metropoli těší velké oblibě, od roku 2015 je ovšem hygienici kontrolují pouze v jednotlivých případech poté, co na problémy upozorní sami obyvatelé.

V loňském roce farmáře na trzích hlavního města hygiena zkontrolovala ve čtyřech případech. Jedna kontrola na místo vyrazila kvůli stížnosti na zdravotní potíže po konzumaci masného výrobku a třikrát na základě podnětu odborníci u stánků kontrolovali prodej nevyhovujících hraček a předmětů pro styk s potravinami.

„Žádný z těchto podnětů nebyl oprávněný, pouze byly ze strany HSHMP zjištěny drobné závady ve značení výrobků pro styk s potravinami,“ doplnil ředitel hygienické stanice.

K velikonočním trhům patří i tematická hudební produkce. Takhle se hraje na Staroměstském náměstí:

Podívejte se na fotky z trhů:

Fotogalerie
12 fotografií