Radní ale věděli, že v dalším rozpočtovém období na dotace opět dosáhnou a k projektu podzemního lapidária se proto vrátili. „Zastupitelstvo nyní dotaci odsouhlasilo, peníze od ministerstva pro místní rozvoj obdržíme. Jedná se o téměř sto milionů korun, což pokryje náklady projektu. Města se týká pětiprocentní spoluúčast,“ řekl náměstek primátora Richard Mrázek (ANO).

Aktuálně probíhá soutěž na zhotovitele díla, jeho jméno by mělo být známo v květnu. Lapidárium s kamennými předměty ze sbírek Muzea města Brna vznikne v severním přístavku hradu a nevyužívaného vodojemu, který tvoří dva oddělené podzemní prostory.  

Atrakce pro 100 tisíc návštěvníků ročně

Projekt počítá také se zámečnickou dílnou, kovodílnou nebo dílnou na dřevo, kámen, kůži a papír, stejně jako se skladovacími prostory. Dojde i na opravu části severních a východních hradeb.

Brněnský hrad Špilberk navštíví ročně kolem 100 tisíc návštěvníků. V uplynulých třech desetiletích podstoupil objekt rozsáhlou generální opravu, která spolykala přes jednu miliardu korun.

Video: Budoucí lapidárium bude pro návštěvníky Špilberku atrakcí. Podívejte se, co nabízí obdobný projekt v podzemí baziliky na Velehradě:
Video
Video se připravuje ...

Inspirací pro brněnský projekt na Špilberku může být lapidárium v podzemí baziliky na Velehradě. Nabízí řadu dokladů umění středověkých kameníků a stavitelů. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
19 fotografií