Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovnu chce mít pod palcem 17 lidí. Končící kancléř Kynštetr se dost diví

Autor: Jakub Veinlich - 
12. dubna 2017
17:50

Podobnou funkci u nás zastával pouze on. Petr Kynštetr (66) byl kancléřem už v České národní radě. Po té volně přešel do Poslanecké sněmovny. Po 27 letech ale píše poslední stránky svého příběhu kancléře. Je to jeden z nejvlivnějších úředníků. Odcházejícího ale překvapilo, že o jeho křeslo zas až takový zájem není.  

Do výběrového řízení se podle zjištění Blesk.cz přihlásilo 17 lidí. Jejich jména zatím nejsou veřejná. Podle informací Blesku jsou mezi nimi však pouze dva lidé, kteří už nyní ve sněmovně pracují. Jedním z nich je Jan Morávek, ředitel kanceláře předsedy komory Jana Hamáčka, druhým Petr Jelínek, tajemník rozpočtového výboru. 

Obálky teď otevře devítičlenná komise, kterou jmenoval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD. V komisi je i odcházející kancléř Petr Kynštetr.

„Když se dělalo výběrové řízení na kancléře v únoru 1990, tak se přihlásilo kolem 100 lidí. Takže z tohoto hlediska je těch zájemců pro mě málo, sám jsem očekával větší zájem. Nevím, čím to je,“ řekl Blesk.cz Kynštetr s tím, že si možná řada zájemců mohla účast ve výběrovém řízení na poslední chvíli rozmyslet. Nejspíš proto, že si uvědomili, jak je ta funkce náročná, uvažoval.

Petr Kynštetr promluvil pro Blesk.cz, jak svou éru hodnotí: 

Vybírat nového správce Poslanecké sněmovny s platem 100 tisíc měsíčně a ročními odměnami 307 tisíc korun i vlastním řidičem budou vedle Kynštetra ještě další dva zaměstnanci kanceláře Sněmovny. A také šest poslanců: místopředsedové dolní komory Petr Gazdík (STAN) a Radek Vondráček (ANO) a předsedové poslaneckých klubů Pavel Kováčik (KSČM), Zbyněk Stanjura (ODS), Marek Černoch (Úsvit) a Jiří Mihola (KDU-ČSL).

„Musí to být dobrý manažer a důležité pro mě při výběru bude také to, aby nový kancléř byl apolitický,“ nastínil výběr nástupce Petra Kynštetra Marek Černoch. Hlas stávajícího kancléře prý pro něj bude při závěrečném hlasování hodně důležitý.

Manažer se 100tisícovým platem

První zasedání výběrové komise svolá Hamáček „prý v nejbližších dnech.“ „Byl bych rád, kdybych měl stanovisko komise nejpozději koncem dubna, nebo začátkem května,“ řekl Hamáček k termínu, kdy by mohlo být jasné, kdo Kynštetra po 27 letech vystřídá. Podmínkou výběrového řízení není mít bezpečnostní prověrku, podle Kynštetra je ale lepší, když ji uchazeč mít bude.

Petr Kynštetr Petr Kynštetr | Foto: Martin Sekanina, archiv

„Ten úřad je specifické pracoviště a vyžaduje určitou časovou flexibilitu a velmi značnou časovou náročnost,“ řekl Kynštetr na chodbě Poslanecké sněmovny. Kancléř podle něj musí umět zajistit nejen schůze poslanců, ale také různé semináře, návštěvy delegací i veřejnosti. „Toto je nejvíce navštěvovaná státní budova,“ podtrhl.

Poslanecké skříňky na chodbách

Nový kancléř se podle něj nesmí bát práce a musí mít určité charisma. A rozhodně nemůže počítat s tím, že bude v práci jen osm a půl hodiny. „Myslím, že jsem tady zanechal určitou stopu. V roce 1990 tady byla pouze budova. Poslanci měli skříňky na chodbách a byla tu jedna jídelna. Vše ostatní jsme tu museli vybudovat,“ ohlédl se za svými začátky Kynštetr. O svých případných chybách ve funkci už ale mluvit nechce.

Blesk v minulosti upozornil například na levné obědy pro poslance, nebo že za jídlo neplatí politici DPH. Naposledy kancléř Poslanecké sněmovny omezil výdej obědů pouze pro poslance a držitele stálých karet ke vstupu do budov parlamentu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa