Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Systém Cermatu měl výpadek: Je platnost maturitních slohovek v ohrožení?

Autor: ČTK, Mii - 
12. dubna 2017
12:30

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) mělo v úterý výpadek systému, který pozdržel skenování výsledků maturitních písemek z českého jazyka. Nejdříve o tom informovala televize Prima, následně to potvrdil mluvčí Cermatu Jan Pohanka. Výsledky maturit by tím ale podle něj ohroženy být neměly. Slohovou prací z češtiny v úterý začal jarní termín státních maturit.

„CERMAT nebyl připraven, aby sken vůbec probíhal bez problémů, nefungovaly linky, nefungovala správně skenovací zařízení, nedalo se dovolat na helpdesk,“ řekla televizi Prima Jana Hirnšálová z Akademického gymnázia Štěpánská v Praze, jedna z komisařek státních maturit.

Podle škol měl CERMAT špatně nastavené stránky, nešly proto odeslat naskenované formuláře maturitních zkoušek. Problém kvůli zahlceným stránkám přetrvával až do konce úterý.

Formuláře se tak podle informací televize Prima skenují až během středy. „Což může vyvolávat pochybnosti, zda do nich v mezidobí nikdo nezasáhl a mohlo by to v krajním případě ohrozit platnost státních maturit, dodala komisařka.

Rozsáhlé problémy hlásí také na Praze 4 na Gymnáziu Na Vítězné pláni, kde je potvrdil jeho ředitel Jaroslav Mervínský.

Cermat: Nic se neděje

Podle Pohanky je skenování až druhý den běžnou záležitostí. „Skutečně některé školy to naskenovaly až ve středu, ale to je poměrně normální věc, že se to skenuje třeba až další den,“ řekl.

Systém měl prý technické problémy, nefungovala digitalizace, ale problém se během dne postupně podařilo napravit. „Nebyl to velký problém, jen se zdržela digitalizace a museli se kvůli tomu ve školách zdržet i komisaři,“ řekl.

Pohanka si také nemyslí, že by úterní výpadek v digitalizaci mohl vést ke znehodnocení výsledků maturit. Za bezpečné uložení dokumentace je podle něho odpovědný vždy ředitel škol. „Nejde zajistit námi nebo ministerstvem, aby na každé škole to bylo nějak pod dohledem v trezorech či podobně,“ dodal.

Písemné práce z češtiny se budou letos po třech letech opět hodnotit centrálně. V minulých třech letech známkovali slohové práce učitelé na školách, to je ale podle ministerstva méně objektivní.

Písemné zkoušky z ostatních předmětů a didaktické testy se budou konat v prvním květnovém týdnu.

Další chystanou změnou u budoucích maturit je povinná zkouška z matematiky. To kritizuje například senátor za TOP 09 a ředitel Gymnázia Jana Keplera v Praze Jan Růžička:

panda82 ( 12. dubna 2017 16:18 )

kolik stála ta sranda, Valachová jen pijavice rozpočtu, to je jen kolotoč

Zobrazit celou diskusi