Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cigareta, víno a západ slunce: Nemocnice splnila umírajícímu poslední přání

Umírajícímu muži splnila nemocnice jeho poslední přání
Umírajícímu muži splnila nemocnice jeho poslední přání  (Autor: Facebook/Aarhus Universitetshospital)
Autor: aba - 
12. dubna 2017
17:13

Když pětasedmdesátiletého Carstena Flemminga Hansena přijali do dánské nemocnice, lékaři mu museli říct, že umírá. Poté, co se muž dozvěděl, že jeho smrt je otázkou dní a možná pouze hodin, rozhodli se mu v nemocnici splnit jeho poslední přání.

Muž byl do nemocnice přijat s rozsáhlým vnitřním krvácením poté, co mu prasklo srdeční aneurysma. On i jeho rodina si tak museli vyslechnout smutnou zprávu. Jeho stav je neléčitelný a Carstenovi zbývá pouhých několik hodin života.

Nemocniční personál se rozhodl vyjít umírajícímu muži vstříc a umožnil mu splnit si jeho poslední přání. Udělil mu výjimku z přísného zákazu kouření v areálu nemocnice a sestry ho na jeho nemocničním lůžku převezly na balkón s okouzlujícím výhledem.

Tam si Carsten se svojí rodinou užil svojí poslední cigaretu, sklenici oblíbeného bílého vína a viděl poslední nádherný západ slunce. "Panovala při tom velice uvolněná a příjemná atmosféra. Zároveň to ale bylo velice smutné, protože s ním byli příbuzní, kteří věděli, že brzy zemře," říká jedna z nemocničních sestřiček.

Nemocnice se rozhodla zveřejnit fotografii a dojemný příběh na své facebookové stránce, a tento příspěvek má už skoro 80 000 různých reakcí. 

Na video, ve kterém odborník radí, jak informovat děti o vážné nemoci či smrti v rodině se podívejte níže:

Video  Jak říct dětem o smrti?  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi