Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Za každý nový zákon dva jiné zrušíme.“ Nápadu Realistů se odborníci smějí

Autor: Václav Lang - 
12. dubna 2017
05:51

„Dobrý den, přeji všem. Za jeden zákon dva dej ven,“ agituje Petr Robejšek, zakladatel strany Realisté, v novém videu. Pokud uspějí ve volbách, bude chtít, aby jejich případní ministři při prosazování každého nového zákona zároveň dva jiné zákony zrušili. Politologové oslovení Bleskem kroutí nad nápadem hlavou. Realisté však tvrdí, že o žert nejde.

„Když chce třeba ministerstvo financí jednu vyhlášku nebo zákon zavést, musí dvě jiné zrušit. A hlavně to nesmí stát víc peněz než předtím,“ vysvětluje ve videu Realistů líbivý nápad podnikatel Antonín Fryč. „Je to tedy tak, že se musí najít dva špatné zákony a nahradit je jedním dobrým, který nebude stát nic navíc,“ přizvukuje mu Robejšek.

 

Jak přesně toho chtějí dosáhnout, neupřesnili. Trvají však na tom, že jsou schopni takový přístup razit i bez ohledu na případné koaliční partnery. Z tvrzení odborníků oslovených Bleskem ale vyplývá, že tak snadné to nebude.

Zrušení zákona totiž není jen tak. Pokud nezanikne z rozhodnutí Ústavního soudu, musí se zrušení protlačit jako kterákoli jiná norma zákonodárným procesem. „Z hlediska procesních požadavků je to úplně stejný zákon jako každý jiný, jen jeho obsahem není nic jiného než zrušení jiného zákona,“ uvedl pro Blesk.cz ústavní právník Jan Kysela.

„Co je to za blbost?“

„Ježíši Kriste, co je to za blbost?“ zhrozil se v reakci na dotaz Blesk.cz politolog Bohumil Doležal, podle kterého by taková novinka přinesla ještě větší zmatek a byrokracii.

Bohumil Doležal při rozhovoru pro Blesk.cz Bohumil Doležal při rozhovoru pro Blesk.cz | Martin Pecák

Problém vidí už v tom, že ministři jako takoví nemají zákonodárnou moc. Zákonné návrhy smějí podle Ústavy ČR podávat poslanci, Senát, zastupitelstvo kraje nebo vláda jako celek. Pokud by tak Realisté chtěli dostát své ambici, že „budou-li naši ministři chtít přijmout nový zákon, budou se muset nejprve rozhodnout, které dva jiné zákony zruší“, musel by být daný ministr zároveň buď poslancem, nebo získat podporu vlády.

To půjde v některých případech velmi složitě. Realisté například tvrdí, že by takto chtěli zrušit zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) a nahradit jej „lepším“ zákonem. Čistě teoreticky, pokud by se Realisté, kterým předvolební průzkumy nedávají šanci, dostali do vlády s hnutím ANO, které naopak predikcím vévodí, těžko přes ně protlačí zrušení vlajkové lodi Andreje Babiše. Naopak svým principem jednoho „dobrého“ zákona za zrušení dvou „špatných“ sami sebe v takovém případě vyšachují.

Apríl to není

„Když ministr přijde na vládu s návrhem zákona, a vláda mu to neodhlasuje, tak ten zákon nemůže vláda předložit parlamentu. Ministr nemůže podávat své zákony jménem vlády, aniž by měl za sebou celou vládu,“ doplnil Doležal. „Předpokládejme, že ministr nemá zákonodárnou pravomoc, tak se obrátí na poslance, aby si zákon osvojili, a zároveň se na ně v tomto případě musí obrátit, aby si osvojili další dva návrhy, které budou znamenat rušení dvou zákonů. Já myslím, že se tím jen zvýší chaos a zvýší se byrokracie,“ dodal.

Lídr Realistů Petr Robejšek během rozhovoru pro Blesk.cz Lídr Realistů Petr Robejšek během rozhovoru pro Blesk.cz | Foto CNC - Jakub Poláček

Jeho kolega Tomáš Lebeda se vůbec zdráhal věřit, že to strana Petra Robejška myslí vážně. „Asi jediné, co k tomu mohu říct, je, že to působí jako vtip,“ konstatoval nakonec.

Mluvčí Realistů Jana Malíková ale trvá na tom, že o žert nejde. A hájí se tím, že podobný princip funguje v USA, Velké Británii nebo Austrálii. „Jde o politický závazek, my takto budeme k tvorbě přistupovat. Jde o to, že každý, kdo navrhuje regulaci, by měl takto přemýšlet. Navíc jde nejen o zákony, ale i vyhlášky a ministerské regulace, je třeba změnit přístup,“ uzavřela.

 VIDEO: Podívejte se na rozhovor Info.cz s Petrem Robejškem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa