Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pojistěte si vlastní nešikovnost: Ušetříte si tisícové výdaje

Autor: ula - 
17. dubna 2017
07:10

Představte si, že váš pes uteče a někoho pokouše, případně si pochutná na slepicích vašeho souseda. Nebo že pojedete na kole a někoho omylem srazíte. To vy pak budete platit poškozenému veškeré léčebné výlohy a náhrady škody. Pomoci vám může uzavření pojištění odpovědnosti.

„Pojištění odpovědnosti by měl mít sjednané každý, protože se pojištění vztahuje na spoustu činností, které běžně děláme a často si ani neuvědomujeme, jaké finanční dopady by mohla mít naše nešikovnost,“ říká Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění společnosti Partners.

Pokud často jezdíte na kole nebo na lyžích, může se například stát, že někoho omylem srazíte. Poškozený pak nebude kvůli úrazu chodit do práce, bude dostávat nemocenskou, která bude nižší než jeho plat, a ten rozdíl může chtít po vás. Před takovými výdaji vás může právě pojištění odpovědnosti ochránit.

Něco jste provedli? Přiznejte to

Pokud jste někomu způsobili úraz nebo škodu a máte uzavřenou pojistku, je lepší to okamžitě nahlásit. Pojišťovna vám sdělí, co byste měli dodat, ale co potřebujete vždy, je dopis od poškozeného, že po vás chce určitou částku a za co. Tento dopis po vás bude pojišťovna požadovat.

„Největší chybou je, že pojištěný klient nepřizná svojí chybu. Ale aby bylo pojištění odpovědnosti plněno, musíte si přiznat, že jste něco zanedbali,“ říká Kuběj.

Pozor na výluky

Pokud pojištění uzavíráte, prostudujte si řádně výluky. „Většinou se pojištění nevztahuje na pronajaté věci a nemovitosti, také na škody způsobené pod vlivem alkoholu nebo škody vzniklé při řízení auta, na to je tu povinné ručení,“ upozorňuje Kuběj.

Podívejte se na reportáž o povinném ručení:

Video  Cena u povinného ručení není vše, říká Jirka. Na co si dát pozor?  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

 

Co dál si ověřit při sjednání pojištění odpovědnosti

• Vztahuje se pojištění také na osoby, které s vámi žijí ve společné domácnosti?

• Pejskaři, ověřte, zda se pojištění vztahuje na škody způsobené vaším miláčkem.

• Stanovte si dostatečný limit a rozsah pojištění, který by měl být co nejširší.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi