Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zakažte dovoz z Polska, volají potravináři. Chtějí plošné kontroly masa a vajec

Autor: ČTK - 
11. dubna 2017
15:10

Potravináři požadují kontrolu veškerého dováženého masa a vajec. Dozorové orgány v některých evropských státech nefungují, řekl v úterý na tiskové konferenci prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád závadnost v evropských kontrolách připustil, plošné kontroly v ČR ale nejsou podle něj možné.

„V rámci Evropské unie je to nastaveno tak, že kompetentní orgány mají kontrolovat domácí produkci i produkci, která odchází ze státu, a garantovat, že potraviny jsou nezávadné a kvalitní. Bohužel se tomu tak neděje, ne všude funguje veterinární dozor tak, jak by měl,“ řekl šéf veterinářů.

Zmínil Polsko, kde veterinární správa prochází restrukturalizací a lidé se tam podle něj více starají o svoje posty než o kontrolu. Podle Tomana by mohla česká vláda rozhodnout o zákazu dovozů polského zboží do té doby, než tamní veterináři projdou znovu certifikací.

Čeští veterináři se snaží kontrolovat dovozy více, plošné kontroly ale nejsou možné, řekl Semerád. Kvůli rychlému obratu zboží není možné zkontrolovat více než 15 procent dovážených potravin. Pro neustálou kontrolu by musela mít veterinární správa až desetkrát tolik zaměstnanců, uvedl.

VIDEO: Podívejte se, jak se kontrolovalo kuřecí maso na Slovensku

Video  Nechutné: Slováci stahují 237 druhů brazilského masa z prodejen.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Toman si postěžoval, že české zboží je kontrolované více než dovozové. „Občas se ptám, jestli by nebylo pro výrobce lepší otevřít si firmu v Polsku,“ řekl.

Loni dovozy drůbežího masa a vajec z Polska do ČR vzrostly. Ceny dovozových vajec jsou podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska dumpingové. Schodek agrárního zahraničního obchodu ČR se loni prohloubil o 3,3 miliardy korun na 22,6 miliardy.

VIDEO: Zbyněk Semerád, ředitel Státní veterinární správy, o problémech s dovozovými vejci

Video  Ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád o problémech s dovozovými vejci. Pokuty dostal Albert a Kaufland.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

oltec ( 12. dubna 2017 04:07 )

tyto potraviny které se dováží bez kontroly hygieny se mají dodávat do kuchyně poslanecké sněmovny

msml20 ( 11. dubna 2017 20:05 )

Svatá prostoto.

Kundaland ( 11. dubna 2017 18:00 )

Zakažte dovoz potravin z Polska a v řetězcích budou prodávat píšťalky z vrby.

rambajs ( 11. dubna 2017 17:33 )

...polské výrobky bychom si nikdy u nás nekoupili. Jezdíme si tam pro ně sami, protože nemáme důvěru v to, co naši dovozci prodávají. V Polsku koupené potraviny jsou dobré a v pořádku, ale chápu, že když celé pohraničí nakupuje právě tam, musí to naše taky obchodníky srát.

agfor ( 11. dubna 2017 17:30 )

To ví přece každý, že ve vládě, parlamentu, senátu a na úřadech sedí bývalíkomouši, estébáci a jejich bastardi.

Zobrazit celou diskusi