Novou čistírnu odpadních vod po jejím dokončení bude provozovat Pražská vodohospodářská společnost. Rada Prahy dala této firmě přednost před Pražskými vodovody a kanalizacemi. „Kolaudace nové vodní linky a její uvedení do trvalého provozu je plánováno na květen 2019,“ píše se v materiálu, který schválili radní.

Podle radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice) chce Praha vyzkoušet, zda bude PVS po vypršení smlouvy s Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK), které mají pražskou vodohospodářskou síť pronajatu, schopna čistírnu provozovat.

Takto vypadá detailní pohled do čističky odpadních vod:

Téměř šest miliard korun

Vodní linka se nyní buduje, vyjde na 5,8 miliardy korun. Jde o první fázi modernizace čistírny, která by v konečném součtu měla stát přes deset miliard korun. Letos se prostaví 2,9 miliardy korun a jde o největší letošní investici města.

ÚČOV na Císařském ostrově slouží od roku 1966. V 80. a 90. letech byla rekonstruována, navýšila se tak její nedostatečná kapacita. V současné době fungující čistírnu provozují PVK, které mají od Prahy prostřednictvím PVS v pronájmu vodovodní síť. Stoprocentním vlastníkem PVS je Praha.

Fotogalerie
31 fotografií