Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdo bude první dámou: Ozbrojená Zemanová, sečtělá Drahošová či křehká Horáčková?

  • Autor: vei - 
    11. 4. 2017
    13:00

    Že je do prezidentských voleb vtažena prakticky celá rodina, je americkou tradicí, kterou naplno dodržel i nynější šéf Bílého domu Donald Trump. Nejinak tomu bude zřejmě i v Česku. Děti a budoucí první dáma jsou během kampaně pod drobnohledem podobně jako samotný prezidentský kandidát. Ivana Zemanová v minulé prezidentské kampani nechtěla vůbec figurovat a její místo zaplnila tehdy 19letá dcera Kateřina. Tentokrát jde ale do akce sama. Profil jí i dvou dalších vážných adeptek o post první dámy nabídly úterní Lidové noviny. Blesk.cz přidává další podrobnosti, podívejte se.

  • 1.Koho má po boku Horáček, Drahoš a Zeman

    „Ponese to největší břemeno v nadcházejících měsících – přinejmenším,“ přestavil svou manželku Michaelu Horáčkovou Hořejší (37) při oznamování kandidatury na prezidenta České republiky textař Michal Horáček (64). Ona svou novou roli přijala.

     

    Podívejte se, jak Michal Horáček představoval své partnery do kampaně – mezi nimi i svou ženu: 

    Video  Ona ponese nejtěžší břemeno: Prezidentský kandidát Horáček objal manželku.  - Petr Soukup
    Video se připravuje ...

    Svého chotě Jiřího Drahoše (68) chce v kampani podpořit také Eva Drahošová (65). I ona stála po boku bývalého šéfa Akademie věd, když v Jablunkově oznamoval na konci března on svůj úmysl kandidovat na prezidenta.

     

    Eva Drahošová byla oporou svého muže při oznámení prezidentské kampaně: 

    Video  Nový kandidát na Hrad: Akademik Drahoš chce být prezidentem.  - Twitter Jiřího Drahoše
    Video se připravuje ...

    Třetí žena má výhodu. Ivana Zemanová (51) už si totiž roli první dámy vyzkoušela při stávajícím volebním období jejího chotě. I když s ní úplně nesrostla. Po boku Miloše Zemana (72) je vidět především při cestách po regionech. Sama se účastní i charitativních akcí, které jsou především na podporu dětí.

     

    První dáma Ivana Zemanová vystoupila s Milošem Zemanem naposledy na velké akci na prezidentském plese na Pražském hradě: 

    Video  Prezident Zeman s manželkou Ivanou tančí na hradním plese.  - Blesk - Vera Renovica
    Video se připravuje ...

  • 2.Horáčková: Péče o umírající děti

    Právě dobročinné akce a motivace druhých jsou nejčastější náplní první dámy v jejím úřadu. Michaela Horáčková Hořejší chce být podle Lidových novin vidět už při květnové kampani svého muže. Naskočit chce do už rozjetého vlaku a objíždět regiony. V se přitom podle deníku zaměří na neobvyklé téma: péči o umírající děti. „Konkrétně to třeba znamená návštěvu všech čtyř dětských hospiců,“ řekla listu Horáčková, která má s textařem 6letou dceru.

     

    Kdo je Michaela Horáčková Hořejší
    Nejmladší adeptka na první dámu. Narodila se v Praze v roce 1979 do rodiny jaderného fyzika. Po gymnáziu vystudovala na JAMU scénografii a poté spolupracovala s řadou významných českých, slovenských i rakouských divadel. S Michalem Horáčkem se poznala při přípravě muzikálu Kudykam, vzali se v roce 2012. V Roudnici nad Labem spolu vychovávají dceru Julii.

    Michaela Horáčková je kostýmní výtvarnice. Michaela Horáčková je kostýmní výtvarnice. | 2media

  • 3.Drahošová: Trvalé vztahy v rodině a péče o seniory

    Vystudovaná knihovnice zasvětila knihám celý život. Teď z nich může číst i vnoučatům od dvou dcer. Jak sama říká, dnes funguje i jako „hlídací babička“. Do kampaně se podle svých možností ale hodlá zapojit. „Za důležitá témata dneška považuji trvalé vztahy v rodině, péči o seniory, podporu vzdělávání a celkovou kultivaci naší společnosti,“ řekla LN Eva Drahošová s tím, že manžela v jeho kandidatuře plně a ve všem podporuje.

     

    Kdo je Eva Drahošová
    Pochází také z Prahy, kde se narodila v roce 1951. Maturovala na střední knihovnické škole a jako knihovnice pak pracovala v knihovnách a vědeckých ústavech. S Jiřím Drahošem se potkali na plese a na první rande šli na výstavu v Národní galerii. Společně mají dvě dcery. Sedm let je Eva Drahošová v důchodu a v pražském činžáku se často stará také o vnoučata.

    Manželé Jiří a Eva Drahošovi. Bývalý předseda Akademie Věd chce být prezidentem, ona může být první dámou. Manželé Jiří a Eva Drahošovi. Bývalý předseda Akademie Věd chce být prezidentem, ona může být první dámou. | facebook Jiřího Drahoše

  • 4.Zemanová: Ať se ženy učí střílet

    Roli první dámy přijímala těžko. Vlastně se s ní dodnes příliš neztotožnila a vystupovat v médiích a na veřejnosti příliš nechce. Médiím se spíš vyhýbá, domluvit s ní rozhovor je téměř nemožné. Manžela, prezidenta Miloše Zemana, doprovází především na cestách po českých regionech. Často mají odlišný program. „Stejně jako pan prezident bude nadále paní Zemanová plnit své pracovní povinnosti,“ řekl LN mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k roli první dámy v příštích měsících – tedy v době kampaně, kterou ovšem ale Miloš Zeman vést nechce.

     

    V rámci své charitativní činnosti se věnuje především pomoci ohroženým dětem a pořádá dobročinné plesy, jejichž výtěžek putuje právě dětem nebo seniorům. V roli první dámy si udělala zbrojní průkaz a prosazuje myšlenku, aby se ženy kvůli sebeobraně učily střílet.


    Kdo je Ivana Zemanová
    Narodila se v roce 1965 v Bystřici nad Perštejnem. Na Masarykově univerzitě studovala romanistiku, studia ale nakonec nedokončila. Pro Miloše Zemana pracovala původně jako sekretářka a tak se také údajně i seznámili. Vzali se v roce 1993. Na Nový rok 1994 se jim narodila dcera Kateřina. Ta také zastoupila současnou první dámu v prezidentské kampani v roce 2013. Paní Ivana se ji totiž odmítala účastnit.

    První dámu Ivanu Zemanovou vyznamenal generál Pilc. První dámu Ivanu Zemanovou vyznamenal generál Pilc. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Doporučujeme
prvosienka ( 16. srpna 2017 00:14 )

aj ja...Zemanová je jednička

kvik.kvak. ( 11. dubna 2017 17:05 )

Jiná nemá šanci. Paní Ivana je vzdělaná a je z ní perfektní první dáma, proč měnit za horší. Horáčková to nebude i kdyby ses podělala. Na podvodníky a zlatokopky nemáme náladu.

animator ( 11. dubna 2017 16:42 )

Fuj, Pani Horackova ma svoje zamestnani a nepotrebuje "zlatokopovat". Navic je v tom zamestnani uspesna. Pan Horacek ma vsecno pravo byt na ni hrdy. KNIHY STOJI PENIZE, ZROVNA TAK JAKO ZBRANE, KTERE ONA NEPOTREBUJE A V TOM JE TEN NEJVETSI ROZDIL.

kvik.kvak. ( 11. dubna 2017 16:41 )

Jen si zvykej.

melindala ( 11. dubna 2017 16:38 )

Kdyby byla normalni, nechrape s takovym dedkem pro penize. V zivote by si o nej neoprela ani kolo, kdyby nemel tucne konto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa