„Každá sranda má své meze. My jsme se dotkli lidí v městech a vesnicích v okolí. Kudy chodím, tudy se omlouvám. Ať si tam někdo z vedení radnice zajde a uvidí, jak jsou obyčejní lidé naštvaní,“ hřímal. Onderka dodal, že si recesisté mohou vydávat své spisky za své peníze. „My jako město ale takto nemůžeme vystupovat,“ prohlásil.

Vzrušená debata o kontroverzním průvodci vyústila dokonce až do neplánovaného hlasování. „Zastupitelstvo města Brna se distancuje od informací uvedených v průvodci,“ zaznělo vzápětí jednoznačně usnesení. Pro odsudek se vyslovilo 39 zastupitelů z 42 přítomných.

Hlasy dalších 33 zastupitelů pak prošlo i usnesení, které ukládá kvůli bedekru vedení města »vyvodit adekvátní personální opatření vůči ředitelce TIC«. Návrh KSČM na stažení bedekru z prodeje již neprošel. Minulý týden přitom primátor Brna Petr Vokřál (ANO) bedekr ještě obhajoval, i když u kapitoly popisující města v okolí Brna uznal jakousi »nevyváženost«.

Ředitelka Jana Janulíková se hájila, že po jedenácti dnech prodeje spisku vykazuje TIC zisk 80 000 korun. „Utržené peníze budeme investovat do propagace města,“ prohlásila. Za průvodcem i nadále neochvějně stojí.

Odvolání ředitelky z funkce zřejmě není na pořadu dne. „Budeme muset na radě řešit případné kárné opatření vůči vedení TIC. Paní ředitelka ovšem pracuje dobře, město Brno marketingově posouvá dál, řada projektů funguje,“ zastal se Janulíkové primátor Petr Vokřál (ANO).

Zásadního advokáta má Janulíková v náměstkovi primátora Matěji Hollanovi (Žít Brno). „Průvodce je nutné vidět v kontextu současné literatury. Cenu Magnesia Litera získal průvodce Brnox od Kateřiny Šedé. I ji napadala Romea, že nelíčí život Romů idylicky a v růžových barvách,“ namítl Hollan. Připomněl, že další z ocenění Magnesia Litera si odneslo uskupení KKRD Boys za blog roku. Jejich texty by citlivější povahy snad ani neměly číst. Kdyby vyšel průvodce To Je Brno dříve, mohl být mezi oceněnými také,“ prohlásil.

Video: Podívejte se, jak o bedekru To je Brno minulý týden mluvila ředitelka TIC Jana Janulíková

Co se měst v okolí Brna dotklo?

Rozhořčení obyvatel vyvolala kapitola bedekru věnovaná okolí Brna, zvláště pak Kuřimi, Rousínovu, Moravskému Krumlovu, Blansku a Velkým Pavlovicím. Kuřim se zde zmiňuje jako »specifická variace pracovního tábora, jejíž dominantou je silniční průtah«, v Blansku prý na návštěvníka »dýchne nicota, deprese a prázdnota«, dominantou Rousínova je podle průvodce továrna na výrobu hracích automatů. Velké Pavlovice jsou městem plným alkoholiků a »tzv. opilých sklepů – skrumáž kýčovitých budov, které jsou výsměchem architektuře.«

Fotogalerie
35 fotografií