Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exsenátor Novák o krok blíž vydání do Česka: Němečtí zástupci to doporučili

Autor: ČTK, simao - 
10. dubna 2017
18:06

O dalším osudu českého exsenátora Alexandra Nováka rozhodovalo německé státní zastupitelství. To nyní tamním soudům doporučilo, aby povolily vydání Nováka do České republiky.

Vrchní státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem dokončilo zpracování případu bývalého českého senátora Alexandra Nováka a podalo žádost, aby německý vrchní zemský soud potvrdil přípustnost jeho vydání do České republiky.

Německý soud rozhodne zřejmě v nejbližší době. Bývalého politika zadržela německá policie 24. prosince loňského roku na letišti ve Frankfurtu.

Začátkem ledna ho vrchní zemský soud poslal do vydávací vazby, kterou v únoru prodloužil. Protože Novák odmítl zjednodušené řízení, musí nyní tento soud posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

„Náš úřad podal žádost, aby vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem vydání prohlásil za přípustné,“ sdělil dnes ČTK mluvčí vrchního státního zastupitelství ve Frankfurtu Alexander Badle. Jeho úřad má případ na starosti a v posledních době zpracovával doplňující podklady zaslané z Česka.

Novák v Česku čelí obvinění z manipulací při rozdělování evropských dotací. Obvinění Nováka se týká manipulací v rámci ROP Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji.

V případu je obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Jedenašedesátiletý Novák, který má i německé občanství, byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

VIDEO: Exsenátor Novák ve vězeňském mundúru u českého soudu, kde žádal o podmínečné propuštění

Video  Exsenátor Novák u českého soudu v roce 2014  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 11. dubna 2017 08:30 )

advokatni a soudni mafie pracuje na cele obratky... kolik to asi stalo? urcite to nebyl pouze jeden chopper

agfor ( 10. dubna 2017 18:30 )

Dalo se to čekat. Proč by měli Němci živit českého podvodníka. Na živení tam teď mají 1,5 milionů "hostů", které tam pozvala Hitlerbaba.

Zobrazit celou diskusi