Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Přišel vám tučný doplatek za energie? Víme, jak tomu příště předejít

  • Autor: ula - 
    15. 4. 2017
    07:05

    O 630 korun navíc zaplatí typická čtyřčlenná rodina v zatepleném bytovém domě po této zimě oproti té předchozí. Leden 2017 se zapsal do historie jako sedmý nejstudenější leden od roku 1961. Kvůli tomu už nás zasypávají či teprve zasypou výzvy požadující doplatky za plyn či elektřinu. Máme pro vás tipy, jak tomu do budoucna předejít.

  • 1.Připlatí si všichni

    Přišlo vám už vyúčtování s nepříjemným překvapením v podobě nedoplatku? České domácnosti v uplynulé zimě spotřebovaly meziročně v průměru o 11 procent více tepla z tepláren.

     

    Podle dat Teplárenského sdružení si lidé mimo tepla meziročně připlatí i za jiné způsoby vytápění. U stejné domácnosti s elektrickým topením (přímotop, elektrokotel, akumulační kamna) odpovídá vyšší spotřeba růstu platby proti předcházející zimě o 1150 korun, u atmosférického plynového kotle o 960 korun, u kotle na uhlí o 630 korun a u kotle na dřevo o 580 korun.


    Celý leden se průměrná teplota pohybovala bezmála 4 °C pod dlouhodobým normálem. A podle odborníků je právě tento měsíc z celé topné sezony nejvíce klíčový, dle tzv. otopové křivky tvoří totiž téměř 17 procent z ročních nákladů.

     

    Jaká opatření vám pomohou předejít nedoplatkům?

    Připlatí si všichni. Připlatí si všichni. | Profimedia

  • 2.Nastavte si správně zálohy

    Měsíční záloha by měla být nastavena v takové výši, aby součet jednotlivých záloh pro dané období odpovídal celkové ceně za předpokládanou spotřebu. Novou výši záloh vám zpravidla určí váš dodavatel (po fakturaci). Zohledňuje přitom spotřebu v předcházejícím fakturačním období a cenu elektřiny nebo zemního plynu v dalším období. S návrhem dodavatele však nemusíte souhlasit.

     

    Pokud jste si například pořídili nový energeticky náročnější spotřebič nebo se chcete vyhnout budoucím nedoplatkům, můžete požádat o zvýšení záloh. Naopak při meziroční změně (přestanete využívat nemovitost) se vyplatí zálohy snížit.

     

    Většina dodavatelů vychází rozumným návrhům na úpravu vstříc. O změnu můžete zažádat prostřednictvím online aplikací, internetové správy klientského účtu nebo také telefonicky, e-mailem i osobně na jedné ze zákaznických poboček dodavatele.

    Nastavte si správně zálohy. Nastavte si správně zálohy. | Profimedia

  • 3.Změňte dodavatele energií

    Řada odběratelů zůstává svému dodavateli věrná i přesto, že si je vědoma existence výhodnějších nabídek. Proč tomu tak je? Už jen slovní spojení „změna dodavatele“ v nich evokuje složitou záležitost podobající se neurochirurgické operaci. Ve skutečnosti si ale změny téměř nevšimnete. Některé specializované portály to mohou zařídit dokonce za vás.

     

    „Rozdíl v nákladech oproti loňsku se sice hodně odvíjí od výkyvů teplot během topné sezony, nicméně to nutně neznamená, že domácnosti nakonec drasticky prodělají. Celková roční suma nákladů závisí i na výši cen konkrétního dodavatele. Lidé tedy mohou své celkové náklady snížit přechodem k jinému dodavateli, a tak dosáhnout úspory v řádech tisíců korun,“ říká Tomáš Suchý, energetický specialista z Ušetřeno.cz.

    Změňte dodavatele energií. Změňte dodavatele energií. | Shutterstock

  • 4.Vyměňte spotřebiče za úspornější

    Provoz staré lednice vás může stát třeba až 20 korun denně. Oproti tomu moderní chladnička spotřebuje za den elektřinu jen v hodnotě čtyř korun. Neváhejte tedy své spotřebiče veterány nechat pokojně odejít na zasloužený odpočinek a raději zainvestujte do zbrusu nových a úspornějších. Při nákupu čtěte pozorně informace na energetických štítcích, které obsahují údaje o výrobci, konkrétním modelu spotřebiče a jeho spotřebě elektřiny.

     

    Každý spotřebič je v závislosti na své energetické náročnosti zařazen do příslušné kategorie. Ty jsou přehledně označeny barevnými pruhy a písmeny A+++ (zelená) až D (červená). Pro představu, rozdíl na spotřebě mezi třídou A a například C je až 50 %. Nezapomínejte ani na světla. Obyčejné žárovky je vhodné nahradit LED diodami, které jsou nejen menšími žrouty elektrické energie, ale také vám déle vydrží.


    Podívejte se, jak za energie šetří paní Věra:

    Video  Mistryně úspor: Věra má skvělé triky, jak ušetřit za topení i vodu.  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

  • 5.Nezanedbávejte revizi spotřebičů

    Pomoci k úspoře vám může i pravidelné otírání prachu z topení. Pokud jsou radiátory zaprášené, neprodukují totiž tolik tepla. Pravidelnou péči nezanedbávejte ani u ostatních spotřebičů, které by vlivem toho mohly spotřebovat větší množství energie.

    Nezanedbávejte revizi spotřebičů. Nezanedbávejte revizi spotřebičů. | Profimedia

zab_haz ( 15. dubna 2017 10:40 )

Jenže to nepomůže. Příklad: v 3+1 jsme 4 lidi, a protože si děláme jídla doma, nepotřebujeme zdaleka tolik topit co jiné byty. Barák má nová okna, nové zateplení. Pche! Přišlo vyúčtování, a ejhle: doplácíme najednou 4.7 tisíce, přičemž naměřené dílky topení jsou cca stejné jako předloni! A jakto? No, protože jsme potrestáni zákonem za to, že topíme málo! Sprostě nám dorovnali spotřebu TRESTNÝM INDEXEM na 80 % toho, co protopily babky kolem, které mají v bytech běžně 25 stupňů. Odvolání neprošlo. Ostatně, nevidí to snad jedině deb!l: čím více lidi šetří, tím vyšší jsou ceny a snahy zavádět plošné poplatky. Takže takový je tu náramný kapitalismus: šetři, budeš po zásluze potrestán! Uvědomuje si dnes ještě někdo, že nafta původně stála polovinu toho, co benzín?! To se najednou v tom kapitalismu tak moc zdražil způsob výroby, že je občas i dražší než benzín? Ale kdepak! Prostě vás, majitele dýzláků, stát sprostě okrádá. Tak si to užijte, a nezapomeňte zas volit ty osvědčené strany. Vždyť není nad to, nechat se víc a víc zotročovat.

Zobrazit celou diskusi