Problémy s taxikáři v Praze stále pokračují, podvádí hlavně kvůli pár stovkám korun. Takových případů je velké množství, avšak chytit viníky při činu není jednoduché.

Figuranti pražského magistrátu i policisté o tom vědí své. První kontrolovaný řidič z AAA Radiotaxi si takto řekl po cestě se zákazníky o dvě stě korun, přitom ujel pouhé dva kilometry. Jízdu tak předražil dvojnásobně, navíc neměl zapnutý taxametr.

Výmluv měl hned několik. I přes několik dotazů zasahujícího strážníka neustále tvrdil, že svou poslední jízdu dokončil kolem osmé hodiny. Poté však vezl právě figuranty, u kterých si řekl o cenu, kterou nezaznamenal na taxametr.

„Já jsem je svezl jen tak, protože chtěli, a nic jsem od nich nechtěl. Ty peníze mi dali sami od sebe,“ snažil se marně vysvětlovat. „Tak jsem taxametr zapomněl zapnout, jako byste na nic nikdy nezapomněl,“ snažil se poté vysvětlovat strážníkovi z taxi týmu, což mu ale ve výsledku nepomohlo.

„Pokud řidič taxislužby provede jízdu, během které si nezapne taxametr, dopouští se tím protiprávního jednání, za které mu po projednání případu správním orgánem hrozí zákaz činnosti a až 50 tisíc korun pokuty. To platí i v případě předražování jízdného,“ vysvětluje pro Blesk.cz mluvčí městské policie Jan Čihák.

Jízdy zdarma

Ne vždy se však policistům a úředníkům z odboru taxi pražského magistrátu dokáže prokázat nepoctivost taxikáře. „Za ty roky už mezi nimi kolují fotografie figurantů a ví, jak vypadáme, jakými automobily jezdíme. Když takto provedeme několik kontrol, ostatní si to mezi sebou řeknou a většina notoricky známých stokorunových taxikářů zmizí,“ vysvětluje jeden z pražských strážníků.

To se povedlo dalšímu taxikáři, který ve chvíli, kdy uviděl policejní auto, rychle zapnul taxametr a zákazníky nechal „z dobré vůle“ odejít bez zaplacení. Známé jsou i problémy s desetinnými čárkami na účtenkách, o kterých už dříve média informovala.

Desetinné čárky a správní řízení

Strážníkům známý muž takto například u Staroměstského náměstí vykázal poslední čtyři jízdy po několika kilometrech za směšné částky. Podle účtu si řekl například za tři kilometry o 42,50 korun. Čtyřicet korun je pouze nástupní sazba, dokázat protiprávní jednání však nelze.

Problémy se týkají i správního řízení, které obvykle trvá dlouhé měsíce i roky. Tento týden by měla vláda projednat novelu zákona, kde chce Praha prosadit možnost odebrat licenci už při pouhém podezření na předražení jízdy. Následovalo by správní řízení, kde by celá věc byla prošetřena. Pokud by policisté zastavili řidiče taxi bez platné licence, mohlo by to být navíc klasifikováno jako trestný čin.

Takový problém si uvědomuje i radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). „Jsem rád, že jsem se mohl takové akce zúčastnit a vidět problémy, na které strážníci stále narážejí. Pro mě bude prioritou, aby se zjednodušila lustrace taxikářů, která zabere i několik desítek minut, a také aby se zjednodušilo správní řízení a nepoctivých taxikářů se Praha zbavila co nejdříve,“ popsal nakonec. 

Podívejte se na fotky z akce:

Fotogalerie
32 fotografií