Úplným zákazem hazardu jsme zabránili poškozování dětí a zneužívání sociálních dávek. Kladně to hodnotili například i asistenti prevence kriminality, kteří kvitovali, že díky tomuto opatření zůstávaly peníze v rodinách. Nyní je ale už situace jiná,“ uvedl místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka (54, ČSSD).

Místostarosta měl na mysli nový zákon o hazardu, který lidem na sociálních dávkách vstup k automatům zakazuje. „Dostali jsem se tak do situace, že na hranici našeho města je kasino, ke kterému udržujeme cesty, ale zisk z něj nemáme. Trvat na úplném zákazu hazardu je proto pokrytecké,“ domnívá se Válka.

V Břeclavi je v současné době už jen pár automatů, kterým dobíhá platnost licencí. „Dříve jsme tady měli 630 automatů, nyní jich zůstalo už jen 20. Pokud by tady byla dvě kasina a jedna herna, městská kasa by mohla získat asi 25 milionů korun ročně. Ty peníze by se daly použít třeba na sport,“ upřesnil vedoucí ekonomického odboru Ladislav Vašíček.

Jak Válka prozradil, rada města k deregulaci hazardu ale jen tak rychle nepřikročí. „Rozhodně to není aktualitou dne. Žádné stanovisko k němu nebudeme v současné době uzavírat. Předpokládám ale, že jej do konce volebního období vydáme, abychom nenechali za sebou rozdělanou práci,“ vysvětlil místostarosta Břeclavi.

Video: Zákazem heren hazard rozhodně nezanikl, naopak, policisté odhalují nelegální herny po celé České republice.