Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Temelín obklopili vojáci s raketami. Chystají se na útok teroristů

Autor: mah, ČTK - 
9. dubna 2017
17:26

Zařízení pro odpalování raket, radar pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů, komunikační systémy pro velení a řízení palby a dvě stovky vojáků jsou k vidění kolem jaderné elektrárny Temelín na Českobudějovicku. Vše je součástí cvičení obrany elektrárny proti pozemním nebo i vzdušným teroristickým útokům. Vojáci budou kolem elektrárny cvičit až do 12. dubna a přidají se k nim i policisté a zástupci ČEZ. Řekl to mluvčí Krajského vojenského velitelství České Budějovice Josef Štěpánek.

„Přípravy se zúčastní přibližně 120 profesionálních vojáků strakonického protiletadlového pluku i zhruba osmdesátičlenná pěší rota aktivních záloh, která je zrovna na cvičení v Boleticích,“ uvedl.

Video: Nad Temelínem přelétl dron, podívejte se
Video  Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny.  - Jaderná elektrárna Temelín
Video se připravuje ...

V okolí Temelína se budou pohybovat vojáci po čtyři dny. „Naplno se cvičení rozběhne od pondělí, kdy dojde v blízkosti elektrárny hned k několika přeletům. V úterý pak vše vyvrcholí praktickými ukázkami. Okolních obyvatel se cvičení nedotkne,“ řekl mluvčí temelínské jaderné elektrárny Marek Sviták.

Armáda už protiteroristickou ochranu Temelína trénovala v roce 2015. Temelín je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. Jeho elektřina by vystačila českým domácnostem na deset měsíců, jižní Čechy by s ní vydržely téměř čtyři roky.

Desterz ( 9. dubna 2017 18:21 )

Docela úděsné. Ta raketa, jež by v ostrém případě trčela v tom vyfoceném systému, by velmi pravděpodobně nemířila na teroristy, ale na civilisty v uneseném letadle. Další otazník: jak rychle je možno tuto techniku zastaničit v případě, že někdo usoudí že nějaké letadlo opustilo svou ATS trasu? Tak trochu odhaduji že by na to měli nejvýše desítky sekund. Zrovna teď si třeba (podle flightradaru) letí bejrůtský ASL68N rovnou mezi Temelínem a Týnem, 3 km od JETE. A v neposlední řadě: bude střelec opravdu schopen jedním malým pohybem ruky poslat na smrt stovky lidí kteří se prostě jen náhodou ocitli ve špatný čas na špatném místě? Fakt bych nechtěl být na jeho místě. Není tohle celé nakonec zcela k ničemu?

agfor ( 9. dubna 2017 17:35 )

Tak schází jenom to, aby to nějaký zelený mozek zmáčknul. Fanatických blbů, díky komediantovi na ministerstvu, máme dost.

Zobrazit celou diskusi